НАЗК наразі не побачило конфлікту інтересів адвоката Януковича Бабікова у його роботі в ДБР

 

Національне агентство з питань запобігання корупції наразі не побачило в адвоката експрезидента-втікача Януковича Олександра Бабікова конфлікту інтересів під час здійснення повноважень першого заступника директора Державного бюро розслідувань.

Про це сказано в пресрелізі НАЗК від 11 квітня.

В Агентстві зазначили, що Бабіков ініціював перевірку на конфлікт інтересів після призначення на посаду першого заступника голови ДБР у зв’язку з перебуванням його в минулому в трудових відносинах з АТ “Авер Лекс”.

Агенція констатувала, що до призначення на посаду першого заступника директора ДБР Бабіков був адвокатом Януковича (“одного з підозрюваних у кримінальному провадженні, досудове розслідування якого забезпечували слідчі Третього слідчого відділу ДБР”, і “цей відділ входив до управління, підпорядкованого Бабікову”, що могло б зумовити конфлікт інтересів).

Однак, як встановило Національне агентство, 21 січня 2020 року т.в.о. директора ДБР Ірина Венедіктова підпорядкувала діяльність Третього слідчого відділу безпосередньо собі. 5 лютого у складі Центрального апарату ДБР створено Управління з розслідування злочинів, вчинених у зв’язку з масовими протестами у 2013-2014 роках, підпорядковане т.в.о. директора ДБР. Таким чином, т.в.о. директора ДБР вжила заходів для усунення потенційного конфлікту інтересів.

НАЗК наголошує, що такий конфлікт інтересів може виникнути: “Це станеться, якщо перший заступник директора Державного бюро розслідувань Олександр Бабіков виконуватиме обов’язки директора ДБР”.

Наразі, за інформацією з ДБР, обов’язки керівника цього органу виконує не Бабіков, а заступник директора бюро Олександр Соколов.

Нагадаємо, 10 квітня вранці співробітники ДБР провели обшук у будинку народного депутата ВР 8-го скликання Тетяни Чорновол. Їй повідомили про підозру в керуванні підпалом офісу Партії регіонів в лютому 2014 року, внаслідок чого загинула людина.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков назвав підозри Чорновол у вбивстві неадекватними та ганебними і запропонував першому заступнику директора ДБР Олександру Бабікову залишити державну службу. Аваков нагадав, що Бабіков був адвокатом експрезидента України 2010-2014 років Віктора Януковича. “Ви наплювали на конфлікт інтересів, як керівник ДБР і інспірували справу проти Тетяни Чорновол”, – написав Аваков у фейсбуці.

Читайте також:
Заступник голови ДБР Бабіков таки захищав Януковича, – “Слідство.Інфо”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна