Смоленська катастрофа: МЗС Польщі вкотре закликало Росію повернути уламки Ту-154

 

У п’ятницю, 10 квітня, у 10-ті роковини Смоленської катастрофи Міністерство закордонних справ Польщі направило до Посольства РФ у Варшаві дипломатичну ноту, в якій закликає російську сторону негайно видати власність РП – уламки літака Ту-154М.

Про це повідомили у пресслужбі польського МЗС.

“Жодна норма міжнародного права не дає підстави для утримання Росією власності Польщі”, – йдеться у повідомленні.

Уламки літка Ту-154М дотепер залишаються на території аеродрому “Смоленськ-Північний”.

Представники польської влади неодноразово порушували питання його повернення під час перемовин з російською стороною.

У травні минулого року міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович нагадав про цю проблему на зустрічі з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, інформує “Польське радіо”.

Потім у вересні 2019 року Чапутович, представляючи позицію Польщі зі звіту про виконання резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи, заявив: Росія не бажає дотримуватися зобов’язань, що випливають із цього документу.

Читайте також:
Жертви Смоленської катастрофи загинули від вибуху ще до падіння літака – комісія

Дипломат наголосив, що Польща буде піднімати це питання у Раді Європи і “намагатиметься знайти рішення, яким буде повернення уламків польській стороні”.

Міністр тоді заявив, що утримування уламків Ту-154М на території Росії не має правових підстав і не має раціонального обґрунтування.

Однак досі Слідчий комітету РФ запевняв, що його слідство у цій кримінальній справі щодо катастрофи триває, а уламки літака є речовим доказом і з цього приводу не може бути повернутися Польщі.

Нагадаємо, 10 квітня 2010 року неподалік від аеродрому “Сєвєрний” біля російського Смоленська, розбився польський літак Ту-154. У катастрофі загинуло 96 осіб, зокрема президент країни Лех Качинський і його дружина Марія Качинська, урядовці, науковці, військові Збройних сил РП, священнослужителі та ін.

Польська делегація прямувала на заходи з нагоди 70-ї річниці Катинського розстрілу.

Читайте також:
Прем’єр Польщі Моравецький хоче полетіти до РФ у річницю Смоленської катастрофи

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна