Музей Майдану закликає владу не скорочувати кошти на будівництво Меморіалу Небесної сотні

 

Національний музей Революції гідності закликає керівництво держави послідовно реалізовувати політику національної пам’яті і, зокрема, не припиняти фінансування будівництва Меморіалу Героїв Небесної сотні.

Про це йдеться у відкритому зверненні до президента Володимира Зеленського, голови Верховної Ради Дмитра Разумкова і прем’єр-міністра Дмитра Шмигаля, під яким підписалися десятки діячів культури, науковців, громадських активістів та інших небайдужих.

“Ми чітко усвідомлюємо ті нові виклики та загрози, які постали перед Україною цього року, розуміємо й підтримуємо необхідність оптимізації людських і фінансових ресурсів для боротьби з економічною стагнацією та епідемією коронавірусу в умовах зовнішньої військової агресії.

Утім, реагування на них має посилити консолідацію української нації на засадах загальнолюдських цінностей і національної ідентичності, громадянського активізму й відповідальності, утвердження політики пам’яті та формування культури пам’яті й зрештою привести до перемоги, а не спричинити новий колапс“, – наголошується у зверненні.

Підписанти вважають, що такий кризовий час є не лише серйозним тестом для влади, а й “доброю нагодою, щоб підвищити рівень довіри до неї завдяки виваженим, далекоглядним і зрозумілим громадянам крокам”.

І закликають державне керівництво, в умовах внесення змін до Держбюджету та формування важливих аспектів життєдіяльності країни, “до системної та послідовної реалізації державної політики у сферах правосуддя і збереження національної пам’яті”, забезпечивши зокрема:

об’єктивне, повне і своєчасне розслідування “справ Майдану” і притягнення винних у злочинах до відповідальності;

політично-правове визнання значення Революції гідності та системне увічнення подвигу Небесної сотні й учасників Майдану;

спорудження Меморіалу Героїв Небесної сотні та Музею Революції гідності в Києві.

Зокрема, як наголошують у Музеї Майдану, важливо продовжити на наступні 4 роки розпорядження Кабміну “Про затвердження плану заходів із вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні на період до 2020 року”.

“Повне припинення фінансування цих державотворчих проєктів, навіть тимчасове, знівелює вже вкладені державою й суспільством масштабні людські та фінансові ресурси. Це замість економії коштів у перспективі призведе до безповоротної їх втрати“, – підкреслюють підписанти звернення.

Як писала “Новинарня“, 30 березня Верховна Рада не ухвалила за основу й відправила на повторне перше читання законопроєкт №3279 про внесення змін до закону “Про Державний бюджет України на 2020 рік”. У ньому, серед іншого, пропонувалося скоротити фінансування Міністерству культури та інформаційної політики на понад 8 млрд грн.

Читайте також:
Ткаченко “відбиває” частину коштів, секвестрованих із бюджету культури

Викреслювати з бюджету витрати на культуру – це злочин, – Княжицький

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна