ФСБ хотіла завербувати заступника командувача ВМС ЗСУ, – СБУ

 

Військова контррозвідка Служби безпеки України заявляє, що викрила та блокувала спробу вербування представниками ФСБ Росії високопоставленого військовослужбовця Військово-морських сил ЗСУ. 

Про це у вівторок, 31 березня, звітують у пресцентрі СБУ.

Оперативники спецслужби, за інформацією СБ, виявили і задокументовали факти, що високопосадовець Військово-морських сил України підтримує постійні контакти з діючими кадровими співробітниками ФСБ РФ.

“Серед яких, зокрема, зрадники, колишні військовослужбовці СБУ Андрій Гапоненко, Петро Зима, Дмитро Пилипченко, які у 2014 році під час анексії АР Крим перейшли на бік ворога. У березні 2014 року Гапоненко та Пилипченко, діючи за завданням російської спецслужби, запропонували йому перейти на службу до Збройних Сил ворога та сприяти росіянам у захопленні Академії ВМС ЗС України в Севастополі. Офіцер відмовився від цієї “пропозиції”. Після виходу на материкову Україну він був призначений на посаду заступника командувача ВМС ЗСУ“, – йдеться у повідомленні пресцентру СБ.

Зазначається, що військовослужбовець має доступ до секретної інформації особливо важливого характеру у сфері оборони, але навіть усвідомлюючи, що “перебуває у вербувальному вивченні російської спецслужби, продовжував підтримувати контакти з Гапоненком, Зимою та Пилипченком”.

Зустрічі ці, заявляють у СБУ, відбувалися під час особистих зустрічей у тимчасово анексованих Криму і Севастополі, куди військовий здійснював систематичні виїзди до рідних, а також мобільним зв’язком.

Під час цих контактів представники ФСБ РФ дізнавались у високопосадовця інформацію про морально-психологічний стан українських військових моряків, рівень їх фінансового і матеріального забезпечення, а також стосовно конкретних посадових осіб Командування ВМС ЗС України.

“У результаті вжитих військовою контррозвідкою СБУ заходів не допущено вчинення високопосадовцем ВМС ЗСУ особливо тяжкого злочину та попереджено потенційні негативні наслідки для національної безпеки. Приймається рішення щодо скасування військовослужбовцю допуску до державної таємниці та звільнення з військової служби”, – заявили в СБУ.

Читайте також:
СБУ викрила вербування спецслужбами Росії трьох мешканців Сумщини

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.