Родини Героїв Небесної сотні вимагають повернути справи Майдану Трепаку

 

Родини Героїв Небесної сотні звернулися до президента Володимира Зеленського з вимогою повернути курування Департаментом у справах Майдану Вікторові Трепаку.

Про це йдеться у зверненні Громадської організації “Родина Героїв Небесної Сотні”, оприлюдненому у фейсбуці.

Родичі загиблих майданівців зауважили, що саме за Трепака у справах Майдану “останнім часом намітились позитивні зсуви”.

“Так за останній місяць:

– затримано і взято під варту двох тітушок, які підозрюються у вбивстві Юрія Вербицького і тривалий час переховувались від слідства під носом у правоохоронних органів;
– вперше справи Майдану почали на належному рівні супроводжувати оперативні служби;
затримано і пред’явлено підозру співробітнику Омеги, який за версією слідства вбив Олега Ушневича і поранив іншого майданівця;
– пред’явлено підозри суддям Майдану і слідчим Майдану, які переслідували майданівців і безпідставно кидали їх під варту в січні-лютому 2014-го року. От одному з них – слідчому Артему Єльцову, який переховувався від слідства, будуть обирати запобіжний захід прямо в понеділок [30 березня]. І цього слідчого вже підтримав сумнозвісний заступник голови АП часів Януковича – Андрій Портнов”, – перелічують активісти.

Попри це, 27 березня новий генеральний прокурор Ірина Венедіктова відсторонила від кураторства Департаментом у справах Майдану Віктора Трепака, передавши його своєму новому заступнику – Андрію Любовичу.

Родини загиблих героїв зазначають, що Венедиктова  фактично змінює вектор розслідування справ Майдану, “призначаючи куруючим заступником департаменту людину з антимайданними поглядами“.

“Андрій Любович під час Майдану був начальником слідчого управління у прокуратурі Дніпропетровщини. Місцеві прокурори брали участь у затриманнях, арештах та притягненні до відповідальності активістів місцевого майдану. Ці справи були пізніше закриті за відсутності події злочину, і в судовому порядку встановлено факт незаконного затримання та утримання їх під вартою”, – нагадують активісти.

“Ми вважаємо це проявом системної протидії розслідуванню, націленістю на переслідування майданівців, і вже переймаємося власною безпекою”, – наголошується в заяві.

У зв’язку з цим родини Героїв Небесної сотні вимагають повернути кураторство департаментом у справах Майдану Трепакові й забезпечити можливість продовжити працювати в режимі останнього місяця.

“У протилежному випадку – ми вимагаємо відставки Ірини Венедіктової з посади Генерального прокурора”, – підкреслюють активісти.

Читайте також:
Прокурор Трепак подав у відставку, Венедіктова знайшла йому заміну

Венедіктова усунула Трепака від справ Майдану, Гандзюк і Стерненка

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна