“Недозволений гумконвой”: Міноборони РФ прислало в Італію військових для протидії коронавірусу

 

Міністерство оборони Російської Федерації надіслало до Італії 14 вантажних літаків Іл-76 з так званим “гуманітарним вантажем” для протидії коронавірусу.

Про це в неділю, 22 березня, повідомило Міністерство оборони Італії.

За інформацією відомства, загалом до країни прибули:

  • близько 120 фахівців, включаючи епідеміологів та вірусологів;
  • вантажівки КамАЗ TMS 65U;
  • військові БПЛА “Орлан” для дезінфекції (здатні щогодини окроплювати до 5 кв. км території);
  • обладнання для мобільних шпиталів;
  • 100 апаратів штучного дихання;
  • 500 тисяч масок.

До аеропорту ВПС Італії “Пратіка ді Маре”, що поруч із Римом, зустрічати допомогу особисто прибув міністр закордонних справ Луїджі Ді Майо (представляє “Рух 5 зірок”).

Фото: пресслужба Міноборони Італії

“Європейська правда” звернула увагу, що російські військові літаки летіли середземноморським маршрутом, який дозволяє уникнути повітряного простору країн Північно-Східної Європи.

“Так переліт виходить набагато довшим, але що поробиш – інакше довелося б узгоджувати маршрут з усіма країнами, над якими пролітали. І це точно не вийшло би зробити. Адже “гуманітарні” транспортники, що прибули до Італії, були військовими. Взагалі наданням допомоги у надзвичайних ситуаціях має опікуватися профільне міністерство, МНС. Та Москва направила до Італії саме військові літаки”, – йдеться в матеріалі.

Фото: пресслужба Міноборони Італії

Видання акцентує, що прибуття російських військових на італійську військову базу могло стати можливим лише за спеціальної згоди парламенту Італії. Але цього разу думку законодавчого органу ніхто й не спитав.

Італійські оглядачі наголошують: російські фахівці, які прибули з гуманітарною допомогою, “майже всі мають військовий досвід”.

“Так сталося, що епіцентром поширення коронавірусної інфекції COVID-19 є індустріальна Падуанська долина, яка об’єднує Ломбардію, Венето та Лігурію. А політики, що обиралися від цих регіонів, послідовно висловлюють відверто проросійську позицію... Нинішня акція дозволяє зацементувати цю підтримку”, – пишуть ЗМІ.

Зокрема, партія “Ліга”, яка була у владі впродовж 2018-2019 років, а також регіональні ради Ломбардії та Венето неодноразово критикували санкційний режим ЄС щодо РФ (і мали фінансову підтримку від російської влади), визнавали анексію Криму тощо.

У міноборони РФ назвали візит військових літаків та доставку вантажів та персоналу “консультаціями щодо використання російських військових фахівців, техніки та майна у боротьбі з пандемією коронавірусу”.

Зібрання за участю прибулих російських військових відбулося в Римі в комплексі будівель для зборів офіцерів Сухопутних військ Італії.

“У консультаціях взяли участь представники міністерства оборони Італії та департаменту цивільного захисту при Раді міністрів Італії, а з російської сторони – співробітники Міністерства оборони Російської Федерації, які входять до штабу оперативної групи, яка прибула для надання гумдопомоги”, – інформує у МО РФ.

Читайте також:
Число смертей від COVID-19 в Італії знову почало зростати. Але більше й оздоровлених

Нагадаємо, в Китаї з грудня 2019 року почали реєструватися випадки захворювання на пневмонію, спричинену новим коронавірусом (2019-nCoV), який доти не спостерігався у людей. Вважається, що вірус походить від заражених тварин на ринку морепродуктів та м’яса в місті Ухань.
Згодом стало відомо, що виліковуються у багато разів більше людей, ніж помирають (летальність становить ~4%). Вакцини від COVID-19 наразі не винайшли.

Хвороба супроводжується жаром, сухим кашлем, задухою, пневмонією. Приблизно у 80% заражених людей захворювання проходить у легкій формі, у 15% – у важкій. Частина людей не підлягають інфікуванню.

Серед молодих людей кількість летальних випадків не перевищує 0,2%, тоді як для людей старшого й похилого віку рівень смертності може сягати 15% і зростати залежно від рівня медичної допомоги (зокрема наявності апаратів штучного дихання). Ускладнюють ситуацію також хронічні захворювання.

11 березня ВООЗ офіційно оголосила глобальну пандемію Covid-19.

За даними інфографіки Інститут Гопкінса, станом на 10:00 25 березня у світі лабораторно зафіксовано понад 423,6 тис. випадків зараження коронавірусом. Щонайменше 18 923 особи померли від ускладнень, викликаних COVID-19. Вилікувалися – понад 108,6 тис. осіб.
Країни з найбільшим поширенням коронавірусу – Китай, Італія, США, Іспанія, Німеччина, Іран, Франція, Швейцарія, Південна Корея, Велика Британія, Нідерланди, Австрія, Бельгія.

Найбільше померлих – в Італії (5476). 22 березня в Італії почало скорочуватися добове число померлих та інфікованих.

Вилікувалися майже 102 тис. пацієнтів по всьому світу.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна