Українські військові збили російський безпілотник “Орлан-10” поблизу Торецька

 

У четвер, 28 грудня, у зоні проведення антитерористичної операції українські військові збили безпілотник російського виробництва типу “Орлан-10”.

Як повідомляє прес-центр штабу АТО, безпілотник був збитий засобами протиповітряної оборони 28 грудня близько 22:00 біля Курдюмівки поблизу Торецька Донецької області.

“Орлан-10” – багатоцільовий безпілотний літальний апарат виробництва ТОВ “Спеціальний технологічний центр”, Санкт-Петербург, Росія.

Максимальна злітна маса БПЛА за різними даними дорівнює від 14 до 18 кг. Він здатен передавати відео на відстань до 120 км. Вартість такого апарату становить близько 6 мільйонів рублів.

Українські військові вже неодноразово збивали такі безпілотники, що є іще одним доказом російської агресії. Зокрема, у липні 2014 року “Орлан-10” збили поблизу міста Амвросіївка Донецької області (нині окуповане бойовиками).

А волонтери спільноти InformNapalm за період 2014-2017 років зібрали інформацію і докази використання РФ проти України щонайменше 7 типів російських БПЛА, зокрема Гранат-1, Гранат-2, Форпост, Елерон-3СВ, Застава, Тахіон та Орлан-10.

Як зазначається, саме остання модифікація  БПЛА в списку доказів зустрічається найчастіше. Адже спектр застосування російського багатофункціонального безпілотного комплексу Орлан-10 доволі широкий. Він не тільки може вести розвідку об’єктів та місцевості, а й може входити до складу комплексу РЕБ РБ-341В “Леєр-3” Збройних сил РФ для подавлення наземних засобів зв’язку. Комплекс також не раз фіксували на окупованій території Донбасу.

При цьому розвідка за допомогою безпілотних летальних апаратів заборонена згідно з Мінськими домовленостями.

Читайте також:
Операторів БПЛА для армій “ДНР/ЛНР” готують у російському Липецьку, – “ІС”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна