“Заборона перетину КПВВ загрожує життю та здоров’ю українців”, – заява профільних ГО

 

Низка громадських організацій виступила із заявою про те, що заборона перетину КПВВ загрожує життю та здоров’ю українців, які опинилися на тимчасово окупованих територіях.

Як зазначається в документі, оприлюдненому у вівторок, 17 березня, громадські організації, “які опікуються питаннями захисту прав постраждалих від конфлікту осіб”, іще 14 березня зверталися до РНБО та віцепрем’єр-міністра України Олексія Резнікова з проханням не вводити повну заборону перетину КПВВ.

“Ми вважали і вважаємо, що таке рішення є небезпечним, оскільки воно тягне за собою ризики для життя та здоров’я наших громадян в окупації та суперечить політиці реінтеграції“, – наголосили підписанти заяви.

Проте з 16 березня з метою запобігання поширенню коронавірусної інфекції було запроваджено обмеження щодо перетину лінії розмежування з тимчасово окупованими територіями Донецької та Луганської областей, а роботу КПВВ на адмінмежі з тимчасово окупованою територією АР Крим припинено до 3 квітня.

Відтак в’їхати на підконтрольну владі територію можуть лише громадяни із зазначеною в паспорті реєстрацією на цій території, а виїхати на тимчасово окуповані території – громадяни з реєстрацією у відповідних районах.

“Запроваджені обмеження щодо перетину межі тимчасово окупованих територій матимуть значні негативні наслідки для людей, які проживають в окупації і які ще вчора фактично не мали інформації про те, що сьогодні обмеження будуть введені, а отже, не встигли покинути окуповані території до введення обмежень”, – вважають представники громадських організацій.

Вони зазначають, що після запровадження відповідних обмежень на підконтрольну територію не змогли в’їхати навіть ті люди, які постійно мешкають там як внутрішньо переміщені особи, але відповідна адреса зазначена лише в довідці про взяття на облік як ВПО. Це стосується, зокрема, тих випадків, коли вони потребували ліків, які можна придбати за рецептом лише на підконтрольній території.

“Виникли складнощі з пропуском осіб, які мали заплановані операції на підконтрольній території: в ситуації, коли необхідно було евакуювати особу у важкому стані (вона має реєстрацію на окупованих територіях, а її син, який приїхав по неї, — на підконтрольній)”, — наводять приклад правозахисники.

Також у зоні ризику, за їхніми словами, опинилися громадяни, які наразі взагалі не мають реєстрації — а це, серед інших, і значна кількість молодих людей, які отримували ID картки вже після початку війни.

“Усі ці питання потребують якнайшвидшого вирішення. Так само, як і ситуація з необхідністю проходження періодичної ідентифікації отримувачами соціальної допомоги та пенсій особами, які проживають на окупованих територіях”, — наголошується в заяві.

“Розуміючи всю важливість заходів із запобігання поширення пандемії COVID-19, ми вважаємо, що у частині реалізації запровадженого обмеження для перетину лінії зіткнення необхідно зробити наступне:

  • надати додаткові роз’яснення особам, відповідальним за забезпечення пропуску через КПВВ, щодо використання довідки про взяття на облік ВПО як документ, що підтверджує місце проживання особи на підконтрольній уряду України території України та є підставою для перетину лінії зіткнення в період дії обмежень;
  • роз’яснити процедуру перетину лінії зіткнення (адмінкордону) особами, які взагалі не мають у паспорті громадянина України відмітки про реєстрацію місця проживання або не мають при собі довідки про реєстрацію місця проживання (форма 13 до паспорта громадянина України у формі картки);
  • роз’яснити, в яких виняткових  випадках особа незалежно від місця її реєстрації (її наявності чи відсутності) матиме змогу перетнути лінію зіткнення (адмінкордон) в обидва боки (такими випадками можуть бути похорони, важке захворювання близьких родичів, необхідність звернення за медичною допомогою, операція тощо) та надати алгоритм дій в таких випадках;
  • забезпечити пропуск на підконтрольну уряду України територію осіб, що потребують медичної допомоги незалежно від реєстрації місця проживання, та створити необхідні умови для надання їм медичної допомоги, у разі необхідності  — забезпечити ізолювання осіб, у яких виявлено симптоми захворювання на коронавірус, на підконтрольній уряду України території;
  • посилити спроможність медичних закладів на межі тимчасово окупованих територій виконувати свої повноваження зі стримування поширення вірусної інфекції та надання необхідної допомоги населенню;
  • посилити профілактичні заходи та заходи безпеки військовослужбовців, співробітників ДПСУ, ДМС, ДФСУ, НПУ, СБУ, які несуть службу на КПВВ;
  • посилити заходи дезінфекції на КПВВ на межі тимчасово окупованих територій;
    звернутися до міжнародних організацій щодо надання медичної допомоги та додаткових засобів дезінфекції”,

– зазначають підписанти, закликаючи якнайшвидше врегулювати ситуацію і надати відповідні роз’яснення громадянам, органам соціального захисту та Пенсійному фонду.

Під заявою підписалися: Центр прав людини ZMINA, Офіс з розробки гуманітарної політики України, БФ “Право на захист”, Громадський холдинг “ГРУПА ВПЛИВУ”, БО БФ “Стабілізейшен Суппорт Сервісез”, ГО “Крим СОС”, Кримська правозахисна група, ГО “Донбас СОС”, Харківський інститут соціальних досліджень, Українська Гельсінська спілка з прав людини, проєкт “Без кордонів”, БФ “Восток-СОС”, Регіональний центр прав людини, Харківська правозахисна група, ЦСР “Дієва Громада”, Луганський обласний правозахисний центр “Альтернатива” тощо.

Читайте також:
Фонд “Повернись живим” оголосив про початок боротьби з коронавірусом в армії

Через коронавірус російські найманці тікають з ОРДЛО, – розвідка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна