День добровольця: що говорять у привітаннях керівники держави

 

Керівники Української держави і війська оприлюднили привітання з Днем добровольця, який відзначається 14 березня.

У зверненні президента Володимира Зеленського зазначено:

“Сьогодні ми відзначаємо День українського добровольця. Це день істинних патріотів, які у вирішальний час стали на захист незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України.
Вкрай важливим для нас є збереження світлої пам’яті про героїв-добровольців, адже поки жива пам’ять про тих, хто зробив перший мужній крок на захист України в тяжкий для неї час, хто віддав найцінніше — своє життя, доти не згасне воля до боротьби за наше майбутнє, майбутнє наших дітей.
Завдяки самовідданості й героїзму, продемонстрованих воїнами-добровольцями у боях із російським агресором, добровольчий рух назавжди увійшов в історію України й надалі залишатиметься підтвердженням волелюбності українського народу та незламності його духу”.

Президент нагадав, що підписав Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання статусу та соціальних гарантій окремим особам із числа учасників антитерористичної операції”, який Верховна Рада України ухвалила 4 грудня 2019 року.

“Законом передбачено надання статусу учасників бойових дій добровольцям, які захищали та захищають територіальну цілісність України і виконували та виконують бойові завдання в районі проведення антитерористичної операції та операції об’єднаних сил. Радий, що перші посвідчення учасника бойових дій вже отримали наші герої-добровольці”, – зазначив Зеленський.

Він подякував добровольцям, багато з яких, “набувши безцінного досвіду, продовжує виконувати бойові завдання на сході батьківщини у складі оновленого українського війська”.

“Звертаюся до Кабінету Міністрів України з проханням активізувати роботу щодо створення Меморіалу українських героїв та Національного меморіального комплексу для почесного вшанування загиблих у ході бойових дій на сході України.
Прошу також опрацювати питання заснування відомчої нагороди для відзначення учасників добровольчого руху”, – сказано у зверненні Зеленського.

Президент наголосив, що Україна має достойно вшановувати добровольців, які повернулися з фронту.

У зверненні міністра оборони Андрія Тарана сказано:

“Учасники добровольчих формувань у переважній більшості не мали військового досвіду. Вчорашні вчителі, інженери, бізнесмени, журналісти, водії, студенти, представники різних професій полишили навчання, роботу, бізнес, сім’ї та стали на захист країни.
Вони швидко зорганізувалися на передній лінії оборони, де разом з воїнами Збройних Сил України та інших військових формувань зупинили російського агресора ціною неймовірних зусиль, крові та власного життя.
Разом з мільйонами українців ми схиляємо голови, вшановуючи наших загиблих захисників-добровольців. Вічна їм пам’ять та слава!
Висловлюю також щирі слова подяки тим добровольцям, які увійшли до складу підрозділів Збройних Сил України та продовжують професійно виконувати бойові завдання із захисту Батьківщини у складі різних підрозділів нашої армії”.

Таран зазначив, що до Дня українського добровольця нагороджено близько 100 осіб, подано до нагородження державними нагородами України 19 осіб.

“Особливо хочу відзначити підполковника Олександра Логвиненка — військового комісара Полтавського районного військкомату, якого нагороджено Орденом Богдана Хмельницького III ступеня, солдата Василя Ягубяна — навідника механізованого відділення, відзначеного медаллю «Захиснику Вітчизни», старшого солдата Сергія Томащука — старшого стрільця механізованого відділення, який отримав медаль «Захиснику Вітчизни», Яну Зінкевич, — командира медичного батальйону «Госпітальєри» Української добровольчої армії, нагороджену медаллю «За сприяння ЗСУ»”, – розповів міністр.

Він подякував за сумлінну службу, побажав миру, здоров’я добровольцям та їхнім родинам.

Начальник Генерального штабу — головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Руслан Хомчак також підписав привітання, в якому йдеться:

“У 2014 році, на початку відбиття російської збройної агресії, в Україні виник і набрав сили всенародний добровольчий рух опору, який золотими літерами вписаний у літопис боротьби нашого народу за свою державну незалежність.
Тисячі українських патріотів-добровольців, які об’єднані спільною метою — дати гідну відсіч агресору, — продемонстрували всьому світові небачену за своїми масштабами рішучу готовність не тільки взяти на себе відповідальність, але й віддати своє життя за долю рідної країни.
З нагоди свята висловлюю слова вдячності кожному українському громадянину, який за покликом серця поповнив ряди захисників України. Адже саме ваша висока вмотивованість та незламна державницька позиція сприяли мобілізації і консолідації українського суспільства навколо ідеї зміцнення бойового потенціалу Збройних Сил України.
Вічна пам’ять і слава полеглим у боях українським воїнам, які віддали своє життя за честь і незалежність Української держави!
У цей пам’ятний для нас всіх день бажаю вам міцного здоров’я, родинного щастя, благополуччя, невичерпної життєвої енергії та нових звершень в ім’я зміцнення обороноздатності України!
Слава Україні!”

На сайті Верховної Ради привітання з Днем добровольця підписане Апаратом ВР.

На Урядовому порталі привітання відсутні.

День українського добровольця (14 березня) було встановлено 17 січня 2017 року Постановою Верховної Ради України з метою вшанування мужності та героїзму захисників суверенітету та територіальної цілісності України.
Ця дата вибрана не випадково: 14 березня 2014 року просто з Майдану перші добровольці відправилися на тренувальну базу в Нових Петрівцях, що під Києвом.

Як інформувала “Новинарня“, День добровольця 14 березня в Києві відзначають маршем.

Читайте також:
Як добровольцю отримати статус УБД: ІНСТРУКЦІЯ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна