Як добровольцю отримати статус УБД: ІНСТРУКЦІЯ

 

Опублікована постанова Кабінету Міністрів від 12 лютого, яка врегульовує механізм надання статусу учасника бойових дій для добровольців.

Юридична сотня” створили покрокову інструкцію, з якої можна дізнатися:

  • хто може отримати статус УБД;
  • які документи необхідні;
  • який порядок дій.

Клацніть двічі для збільшення:

Читайте також:
Уряд визначив механізм отримання статусу УБД

Як писала “Новинарня“, з 1 січня 2020 року набув чинності закон № 329-IX “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання статусу та соціальних гарантій окремим особам з-поміж учасників антитерористичної операції”.

Закон урегульовує надання статусу учасника бойових дій добровольцям. Зокрема, до переліку учасників бойових дій включаються особи, які у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України, протягом не менше 30 календарних днів, у тому числі за сукупністю днів, брали безпосередню участь в антитерористичній операції, перебуваючи безпосередньо в районах АТО в період її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах та в період здійснення зазначених заходів, у взаємодії зі Збройними силами України, Міністерством внутрішніх справ, Національною поліцією, Національною гвардією, Службою безпеки України.

Закон також поширює відповідні державні соціальні пільги та гарантії на цих осіб та членів їхніх сімей.

Водночас цей статус не поширюється на працівників підприємств, установ, організацій, які залучалися і брали безпосередню участь у забезпеченні проведення АТО, а також осіб, які добровільно забезпечували (або добровільно залучалися до забезпечення) проведення АТО (в тому числі здійснювали волонтерську діяльність).

Окрім того, з 1 січня в Україні набув чинності закон “Про внесення змін до статті 6 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” (щодо забезпечення прав військовослужбовців ВМС та Повітряних сил ЗСУ на отримання статусу учасника бойових дій)” (№1197).

Це документ зараховує до учасників бойових дій членів екіпажів кораблів, катерів, суден забезпечення, літаків і вертольотів, інших осіб, які, перебуваючи на борту кораблів, катерів, суден забезпечення, літаків і вертольотів ЗСУ, Держприкордонслужби та Нацгвардії, захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Читайте також:
Статус УБД тепер надаватиме Міністерство ветеранів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна