Люстрований офіцер СБУ поновився на службі й отримає майже ₴2,5 млн компенсації

 

Окружний адміністративний суд Києва поновив Володимира Верхогляда на посаді офіцера з особливих доручень I категорії (полковник) групи радників і консультантів голови СБУ.

Про це інформує “Судовий репортер” із посиланням на рішення суду від 4 березня, суд визнав протиправним і скасував наказ голови СБУ про звільнення посадовця та встановив, що посада Верхогляда не була політичною і правомірність люстрації щодо нього не доведена.

У листопаді 2014 року на запит люстрованого офіцера СБУ повідомила, мовляв, не має відомостей, що позивач своїми рішеннями, діями чи бездіяльністю здійснював заходи, спрямовані на узурпацію влади Віктором Януковичем, підрив основ національної безпеки і оборони України або протиправне порушення прав і свобод людини.

Як відомо, 25 лютого, набула чинності постанова Європейського суду з прав людини, яка стверджує, що звільнення за законом “Про очищення влади” порушило права українських чиновників.
Велика палата ЄСПЛ не стала задовольняти запит української сторони на розгляд справи, відтак рішення вступило в силу та є остаточним.

Раніше, 17 жовтня 2019 року, ЄСПЛ уперше опублікував рішення, яким визнав, що люстрація державних службовців в Україні відповідно до закону “Про очищення влади” порушила їхні права.

Окрім відновлення Верхогляда на посаді, держава повинна йому виплатити недоотримане середньомісячне грошове забезпечення за період з березня 2015 по 3 березня 2020 в сумі 2,447 млн гривень.

Володимир Верхогляд очолював управління СБУ у Дніпропетровській області з 2008 по 2012 роки, а пізніше працював радником і консультантом голови СБУ.

Читайте також:
Завдяки ухвалі ЄСПЛ суд повернув посаду люстрованому прокурору Києва Юлдашеву

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна