Завдяки ухвалі ЄСПЛ суд повернув посаду люстрованому прокурору Києва Юлдашеву

Колишній прокурор міста Києва Сергій Юлдашев, звільнений у 2015 році відповідно до закону про очищення влади, відновлений на посаді за рішенням суду.

Відповідне рішення ухвалив Дніпропетровський окружний суд, пише “Українська правда” з посиланням на Єдиний реєстр судових рішень.

Суд визнав протиправним і скасував наказ генпрокурора від 23 березня 2015 року, яким було звільнено Юлдашева відповідно до закону про люстрацію. У рішенні також ідеться про відновлення Юлдашева на посаді прокурора столиці з 24 березня 2015 року. Із прокуратури Києва постановлено стягнути суму середнього заробітку за час вимушеного прогулу в розмірі 37097 гривень за вирахуванням розміру обов’язкових платежів.

У своєму рішенні судді послалися на тлумачення Європейського суду з прав людини: “Колегія суддів вважає, що звільнення з займаної посади, засноване на колективній відповідальності, без з’ясування конкретних виконуваних функцій і особистої участі в узурпації влади президентом України (…) не може бути визнано прийнятним в демократичному суспільстві”.

Як відомо, 25 лютого, набула чинності постанова Європейського суду з прав людини, яка стверджує, що звільнення за законом “Про очищення влади” порушило права українських чиновників.
Велика палата ЄСПЛ не стала задовольняти запит української сторони на розгляд справи, відтак рішення вступило в силу та є остаточним.

Раніше, 17 жовтня 2019 року, ЄСПЛ уперше опублікував рішення, яким визнав, що люстрація державних службовців в Україні відповідно до закону “Про очищення влади” порушила їхні права.

Закон “Про очищення влади” (люстрацію) набув чинності 16 жовтня 2014 року. Він застосовується до осіб, які обіймали сукупно не менше одного року вищу керівну посаду в період з 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року (за часів президента Януковича), та тих державних чиновників, які обіймали посаду у період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року та не були звільнені у цей період з відповідної посади (посад) за власним бажанням. Ці люди не можуть працювати в органах державної влади впродовж найближчих 10 років.

Читайте також:
Заступник міністра оборони Поліщук пройде “люстраційну” перевірку

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна