На Вінниччині віряни Московського патріархату знищили 300-літню козацьку церкву. ФОТО

 

Віряни так званої УПЦ МП розібрали Покровську “козацьку” дерев’яну церкву в селі Лозова Шаргородського району Вінницької області, яку було побудовано у 1700-1702 роках. Вона мала статус пам’ятки національного значення.

Про це у четвер, 5 березня, передає “Новинарня” з посиланням на сайт “Релігія в Україні”.

Тепер на місці пам’ятки національного значення – дерев’яної церкви часів Семена Палія та Івана Мазепи стоїть новобудова, зведена вірними так званого Московського патріархату.

“Красуня та берегиня духу свободи України проіснувала 314 років такою, як на фото. Потім – руйнація, будівельні ліси і нова “репліка” – останні фото”, – написала Наталія Пудайло зі спільноти “Подільські мандри” у фейсбуці.

“Кожну лекцію, кожен виступ про національну архітектуру XVIII ст. я починав згадуючи цю невеличку, але особливу церковцю. Тепер – пустка! Хто ми тепер без неї?”, – прокоментував у фейсбуці руйнування церкви ексголова Ради у справах релігій при Кабінеті міністрів України Арсен Зінченко.

Покровський храм у с. Лозова займає громада Шаргородського благочиння Могилів-Подільської єпархії УПЦ (МП), яка і замінила церкву на нову.

“Ми прибули до Лозової в той час, коли стара Покровська церква перестала існувати. Вона була розібрана, тому що “да она вся гнилая, вот и разобрали – теперь соберем новую, из нових брёвен и будет как новая…” За словами місцевих, це їм розповіли чоловіки з бензопилою, розпилюючи колоди старого зрубу (…) Коли розбирають старі зруби, з метою їх перезібрати, то їх маркують, роблять карту понівеченого – ми цього теж не побачили. Також не відома доля старого іконостасу, живий, чи вже “как новый”, – розповіли на сторінці проєкту “Українські Архітектурні Пам’ятки. Спадщина”.

Як інформувала “Новинарня“, на Волині священник УПЦ МП стрибнув із дзвіниці, щоб не здаватися поліції.

Читайте також:
Через конфлікт навколо храму на Волині спалили авто священика ПЦУ

Нова кров у Припутнях: “тітушки” Московського патріархату побили священика ПЦУ. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна