На Волині священик УПЦ МП стрибнув із дзвіниці, щоб не здаватися поліції

 

У селі Жидичин Ківерцівського району Волинської області священник УПЦ Московського патріархату проник уночі в храм, який перейшов до громади ПЦУ, і, щоб не потрапити до поліції, стрибнув із дзвіниці та зламав ногу.

Про це повідомляє ФБ-сторінка “Чернецтво Волині” (ПЦУ) в заяві “З приводу незаконного проникнення в пам’ятку архітектури національного значення с. Жидичин”.

Ідеться про священника Володимира Гелету та храм, у якому він раніше служив.

Інцидент стався 17 січня о 00:20.

“Храмова служба внутрішньої безпеки села Жидичин зафіксувала незаконне проникнення невідомої особи на територію храмового комплексу Свято-Миколаївської церкви, яка є пам’яткою архітектури національного значення і перебуває у постійному користуванні релігійної громади Святителя Миколая Чудотворця Православної церкви України с. Жидичин.
Невідомий проник в приміщення дзвіниці (Охоронний договір №119/3) з тильної сторони і намагався винести з неї металеві предмети.
Особою, яка вчинила протиправні дії, виявився колишній настоятель Свято-Миколаївського храму с. Жидичин Володимир Гелета. Для уникнення будь-яких провокацій на місце події викликали поліцію. Зловмисника було заблоковано у приміщенні дзвіниці до моменту прибуття слідчо-оперативної групи.
Протягом 15 хвилин до моменту прибуття екіпажу патрульної поліції зловмисник намагався вибити двері, погрожував, вживав нецензурну лексику.
Побачивши працівників поліції, які прибули за викликом, екснастоятель пішов на безпрецендентний ризикований для його життя та здоров’я крок і здійснив стрибок з другого поверху дзвіниці. Всі ці дії відбувалися безпосередньо на очах поліції. В такий спосіб, очевидно, зловмисник хотів уникнути факту фіксації незаконного проникнення у будівлю”, – ідеться в повідомленні.

Зазначається, що Гелета внаслідок стрибка отримав відкритий перелом ноги. До моменту прибуття “швидкої допомоги” правоохоронці надавали йому першу допомогу.

За результатами надзвичайної ситуації працівниками поліції склали відповідні протоколи, взяли свідчення очевидців.

У заяві також сказано, що у приймальному відділенні лікарні Володимир Гелета із дружиною надали неправдиві свідчення, повідомивши медиків, нібито потерпілий отримав травму у власній оселі.

Відео:

За даними волинських ЗМІ, уночі 23 лютого 2019 року настоятель Свято-Миколаївського храму УПЦ МП села Жидичин протоієрей Володимир Гелета відкрив вогонь із вогнепальної зброї по людях, які охороняли храм, що перейшов до іншої конфесії.




Перед тим, 17 лютого, на зборах релігійної громади в Жидичині місцеві мешканці проголосували за перехід сільського храму з МП до Православної церкви України. Утім, Гелета та його прибічники не хочуть віддавати церкву, тож у селі відбувався міжконфесійний конфлікт.

Читайте також:
Річниця отримання томосу: Епіфаній заявив про ствердження ПЦУ і її “відкриті двері”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна