Через конфлікт навколо храму на Волині спалили авто священика ПЦУ

 

У селі Овадне Володимир-Волинського району спалили автомобіль священника Православної церкви України Сергія Місана.

Мікроавтобус Volkswagen T4 разом із документами згорів у ніч на 16 лютого. Слідці поліції кваліфікували подію як умисне пошкодження майна (ч. 2 ст. 194 Кримінального кодексу України).

Власник авто припускає, що, ймовірно, підпал пов’язаний конфліктом навколо храму в селі Сусваль.

За повідомленням волинського видання “Буг“, отець Сергій Місан – настоятель храму в селі Овадне, а також керівник громади ПЦУ у селі Сусваль. Конфлікти між вірянами ПЦУ й Московського патріархату щодо храму в селі Сусваль Володимир-Волинського району не вщухають уже рік. Місцева громада відповідно до закону змінила підлеглість і перейшла з УПЦ МП до Помісної церкви. Натомість у Володимир-Волинській єпархії УПЦ МП вважають, що охоронний договір щодо збереження церкви, підписаний із настоятелем Богданом Гнатюком, на сьогодні є дійсним, і це дає йому право захищати свій храм.

Отець Сергій Місан, за його словами, чув багато погроз. Тому він переконаний, що авто спалили саме через релігійний конфлікт.

“Можливо, це мені таке останнє попередження. Не знаю, від кого, поліція буде розбиратися”, – сказав потерпілий.

“Як так можна в Україні жити в теперішній час, щоб так робили біля самої хати? Згорів би гараж і хата. Я сам не знаю, як воно все не загорілося. Як такі дії можна пояснити зі сторони людини і священника? Не треба так робити. Але так люди роблять, залякують. Людей там (з боку УПЦ МП – “Н”) сорок є на чолі з їхніми священниками, погрози кожного разу звучать… Але Бог-батько розставить усе на місця, і все буде добре”, – зазначив отець Сергій.

На місці події працювали слідчо-оперативна група, співробітники Державної служби з надзвичайних ситуацій, а також експерти-криміналісти.

Попередній конфлікт біля храму у Сусвалі стався ввечері 14 лютого: невідомі зірвали замки й печатки, які повісила поліція 31 січня.

У січні в селі Сусваль священник Московського патріархату з парафіянами не пустив похоронну процесію до храму. На місце конфлікту викликали поліцію, панахиду тоді довелося відправляти на вулиці.

Як інформувала “Новинарня“, цього ж дня, 16 січня, в селі Припутні на Чернігівщині “тітушки” Московського патріархату побили священика ПЦУ, який прийшов до церкви після переходу громади до Помісної церкви.

Як відомо,після надання томосу ПЦУ до Помісної церкви перейшли майже 600 парафій Московського патріархату, однак у багатьох випадках цей процес супроводжується судовими процесами.

Читайте також:
На Волині священик УПЦ МП стрибнув із дзвіниці, щоб не здаватися поліції

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна