СБУ оголосила підозру експолоненому за катування ув’язнених українців

 

СБУ та офіс генпрокурора звітують, що оголосили про підозру звільненому у грудні 2019 року українському громадянину, викритому на катуванні співвітчизників під час утримання в “ДНР”.

Про це в середу, 4 березня, повідомляє пресцентр Служби безпеки України.

“Цей громадянин під час перебування у тюрмі так званого “МДБ ДНР” на території колишнього заводу “Ізоляція”, що у Донецьку, добровільно вступив до складу вказаного незаконного збройного підрозділу. Спільно з іншими учасниками НЗФ він застосовував фізичне насильство та катував своїх же співгромадян, як цивільних осіб, так і полонених військовослужбовців Збройних сил України, які утримувались у цій катівні”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що доказову базу зібрано, зокрема, у результаті допитів потерпілих.

“Співробітники СБ України під час проведення обшуку за місцем проживання зловмисника виявили та вилучили речі, предмети і документи, що підтверджують його участь у терористичній організації “ДНР”, і будуть долучені до справи”, – заявляють у СБУ.

Затриманому повідомлено про підозру у вчиненні злочинів:

  • ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України: порушення законів та звичаїв війни;
  • ч. 1 ст. 258-3 ККУ: створення терористичної групи чи терористичної організації.

Вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Звільнений з полону журналіст Станіслав Асєєв схвально відреагував на пресреліз СБУ.

“Ще одні гарні новини: Бражнікову оголошено про підозру… Найближчим часом має відбутися судове засідання, на якому, сподіваюсь, оберуть запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Кусковим ще займаються“, – написав він у фейсбуці.

Як інформувала “Новинарня“, раніше Асєєв заявляв, що в рамках обмінів в Україну повернулися люди, які знущалися з інших полонених в “Ізоляції” та підтримували бойовиків.

Він назвав два прізвища: Євген Бражников та Олексій Кусков.

За його словами, він звернувся із заявою до правоохоронних органів ще 20 січня 2020 року.

Про Бражнікова в “ДНР” заявляли, що затримали “пособника українських диверсантів”.

У нього начебто знайшли патрони й гранати, необхідні для “проведення диверсій та замаху на перших осіб республіки”, а також “обладнання для прихованого відеоспостереження, десятки підроблених паспортів і прапор правого сектора”.

Утім донецькі бойовики через YouTube заявляли, що Бражніков – “свій”.

“Євген – бойова людина. Він разом з нами брав участь у штурмах силових органів, в тому числі СБУ… Людина повністю проросійської направленості… Євген всіляко допомагав бійцям слов’янського гарнізону. Він безкоштовно поставляв у Слов’янськ пристрої, приціли й тепловізори, допомагав нам перехоплювати диверсійні групи українців…”.

У коментарі журналістам Бражников заявляв, що “з адміністрацією співпрацювали усі, кого виводили на роботи”.

“Хтось навіть ґвалтував за вказівкою наглядачів. Про те, що відбувалося на “Ізоляції”, звільнені мріяли забути. А тепер деякі згадують”, – розповів він.

Як інформувала “Новинарня“, останній обмін утримуваними особами відбувся 29 грудня 2019 року на КПВВ “Майорське” в Донецькій області у форматі 76 на 123. Сепаратисти передали Україні 76 осіб – 12 військових і 64 цивільних.

Читайте також:
“Список дуже великий”: Зеленський розповів, як триває обговорення наступного обміну

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна