Експолонені заявляють, що в рамках обміну Україні передали соратників бойовиків

 

Звільнений з полону бойовиків “ДНР” журналіст Станіслав Асєєв розповідає, що в рамках обмінів в Україну повернулися люди, які знущалися з інших полонених в “Ізоляції” та підтримували бойовиків.

Про це Асєєв написав у фейсбуці в неділю, 1 березня.

Він назвав два прізвища: Євген Бражников та Олексій Кусков.

“Обидва били мене особисто і ламали всю нашу камеру восени 17-го. Я також говорив про це президенту. Він одразу зв’язався з СБУ, де йому голосно відрапортували “Бражниковим займаємося” – і на цьому все. Ні допитів, ні офіційної відповіді на мій запит щодо заяви на цих двох персонажів, яке я зареєстрував в СБУ ще 20 січня. Бражникова почали бити ще за наметами, як тільки нас привезли з блокпоста – тоді його врятували військові, і під конвоєм СБУ доставили до Києва”, – розповідає Асєєв.

Олексій Кусков вже більше двох років на волі, його поміняли ще в грудні 2017 року.

Станіслав Печонкін – полонений, що відсидів в ДНР понад два роки, у розмові з журналістами “ТСН.Тижня” зізнається, що то саме він під час обміну почав бити Євгена Бражникова.

“Я накинувся на нього з кулаками. Це був не тільки я. Нас розтягли військові”, – констатує той.

Асєєв у коментарі журналістам розповів, як катували його звільнені “полонені”.

Станіслав Асєєв

“З п’ятниці по неділю у них були такі вечори атракціонів. Вони ламали всі камери… Заставляли залазить під нари, гавкати… Ну, в цілому, все, що їм приходило в голову. Наша камера теж відкрилась вночі. Ми навіть не встигли підхопитися, тому що нас відразу розпочали бити. Крикнули: “Всім на коліна! Руки за голову!”, і я відразу отримав кілька ударів. Спочатку від Бражникова – він вдарив кулаком, це я переніс. А далі залетів Кусков, який збив мене кількома ударами ногами… Над тими, хто сидів у камері, вони знущалися цілодобово щодня, без усіляких наказів. Вони могли просто відпрацьовувати удари або доводити людину до божевілля”, – каже Асєєв.

Учасник антимайдану під личиною “шпигуна СБУ”

Станіслав Печонкін також розповів, що “бойовий шлях” Бражникова почався на донецькому антимайдані в березні 2014-го.

Саме в ті дні в Донецьку люди, які тоді ще не боялися виходити на вулиці за Україну, побачили перші виплески звірячої жорстокості. Тоді на донецькому Євромайдані забили до смерті Дмитра Чернявського.

“На цій акції він [Бражников] підібрав прапор. Червоно-чорний. І є відома фотографія, на якій він поклав цей прапор на зливний бачок, і підписав цю світлину – тут цьому прапору і місце”, – розповідає Печонкін.

На російському телеканалі ОРТ Бражникову присвятили цілий сюжет.

Мовляв, у “ДНР” затримали “пособника українських диверсантів”:

“Євген Бражников, заступник директора донецького енергозаводу, завербований СБУ ще в минулому році для проведення терактів…”, – звітували тоді тамтешні “правоохоронці”.

Начебто у нього знайшли патрони й гранати, необхідні для “проведення диверсій та замаху на перших осіб республіки”, а також “обладнання для прихованого відеоспостереження, десятки підроблених паспортів і прапор правого сектора”.

Утім Бражников – не шпигун СБУ чи диверсант. Його бойові побратими – донецькі бойовики – через YouTube кажуть, що на Бражнікова зводять наклеп конкуренти.

“Євген – бойова людина. Він разом з нами брав участь у штурмах силових органів, в тому числі СБУ… Людина повністю проросійської направленості… Євген всіляко допомагав бійцям слов’янського гарнізону. Він безкоштовно поставляв у Слов’янськ пристрої, приціли й тепловізори, допомагав нам перехоплювати диверсійні групи українців…”.

Цікаво, що звинувачення у співпраці з СБУ зі справи Бражникова в “ДНР” зникло майже одразу. Його засудили за незаконне зберігання зброї – дали вісім років.

Що робить СБУ

Журналісти написали запит в СБУ із запитанням, чи перевіряють там інформацію про Бражникова.

В СБУ відмовилися відповідати на ці питання.

“Інформація, отримана від колишніх заручників, ретельно перевіряється… Водночас законами України передбачені обмеження на розголошення інформації щодо контррозвідувальної, оперативно-розшукової діяльності… більш детальну інформацію з порушених питань не може бути надано”, – йшлося в листі від СБУ.

Судячи зі слів Стаса Печонкіна, він (Бражнков – Н.) переночував одну ніч у Феофанії, а потім зник.

“Наскільки нам розповідали співробітники СБУ, Бражніков зник і його зараз шукають”, – розповів Печонкін.

Журналісти записали короткий коментар Бражникова, в якому він каже, що перебуває в Україні та готовий відповісти на питання правоохоронців.

Скріншот із відео

“Аби ви розуміли, з адміністрацією співпрацювали усі, кого виводили на роботи. Хтось навіть ґвалтував за вказівкою наглядачів. Про те, що відбувалося на “Ізоляції”, звільнені мріяли забути. А тепер деякі згадують”, – розповів він.

Читайте також:
Практично домовилися про звільнення з полону 200 українців, – Зеленський

Про наступний обмін полоненими можуть домовитись у лютому-березні, – Пристайко

Як інформувала “Новинарня“, останній обмін утримуваними особами відбувся 29 грудня 2019 року на КПВВ “Майорське” в Донецькій області у форматі 76 на 123. Сепаратисти передали Україні 76 осіб – 12 військових і 64 цивільних.

Читайте також:
“Список дуже великий”: Зеленський розповів, як триває обговорення наступного обміну

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна