Міністерство ветеранів очолив “генерал старої школи” Сергій Бессараб

 

Міністерство з питань ветеранів очолив генерал-лейтенант Сергій Бессараб, який досі обіймав посаду заступника начальника Генерального штабу Збройних сил.

Як писала “Новинарня“, на позачерговому засіданні Верховної Ради 4 березня народні депутати 277 голосами затвердили склад уряду, в якому знову введено дві окремі посади — міністра ветеранів та міністра тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб.

Варто зазначити, що новий прем’єр-міністр Денис Шмигаль представив Бессараба як заступника начальника Генштабу і командувача військ ОК “Північ”, хоча в оперативного командування “Північ” зараз інший очільник (Валерій Залужний), а Бессараб служив в ОК раніше.

Новий глава Мінвету Сергій Бессараб народився 13 листопада 1955 року в селі Старі Кайдаки Дніпровського району на Дніпропетровщині.

У 1977 році закінчив Київське вище загальновійськове командне училище ім. М. Фрунзе, а в 1990-му — Військову академію ім. М. Фрунзе в Москві.

Після випуску з Військової академії продовжував службу в Закавказькому та Одеському військових округах СРСР, Північному та Південному оперативних командуваннях на посадах заступника командира, командира мотострілецького полку мотострілецької дивізії, командира навчального танкового полку, заступника начальника окружного навчального центру підготовки молодших спеціалістів, командира механізованої дивізії.

У 2002 році закінчив Національну академію оборони України в Києві.

З 2002 року — начальник штабу — перший заступник командувача армійського корпусу Північного оперативного командування.

У 2005 році очолив територіальне управління “Північ”.

З травня 2007 року — командир 6-го армійського корпусу Сухопутних військ ЗСУ. Начальник Дніпропетровського гарнізону. З травня 2012-го — перший заступник командувача Сухопутних військ.

У 2015-2016 році Сергій Бессараб був командувачем сил АТО в Донецькій і Луганській областях.

Із 2015 року генерал-лейтенант Бессараб обіймав посаду заступника начальника Генерального штабу Збройних сил України.

Указом президента Віктора Ющенка від 1 грудня 2009 року Сергій Бессараб нагороджений орденом “За заслуги” ІІІ ступеня.

Відгуки про його командування були різні. Зокрема, в травні 2016 року волонтер фонду “Повернись живим” Віталій Дейнега в інтерв’ю “Громадському радіо” розповів, що генерал Бессараб забороняє українським військовослужбовцям стріляти з артилерії у відповідь на артилерійські обстріли бойовиків.

Військовий і волонтер Андрій Римарук у цьому ж контексті емоційно писав, що “командира АТО вкусив упир і він стає сепаром”.

У червні 2016 року в мережі обговорювали навіть можливість акцій протесту з вимогою відставити Бессараба. “Через його некомпетентність, недбалість і боягузство щодня гинуть солдати в АТО. З таким командуванням ми не тільки не виграємо війну. З таким командуванням у нас скоро закінчаться місця на цвинтарях”, — писав, зокрема, Віталій Дейнега.

Волонтер Роман Донік, своєю чергою, повідомляв про те, що керівник АТО Бессараб своїм наказом “повністю заблокував пристрілку зброї, особливо з кулеметів, у зоні АТО”.
“Вивозити із зони АТО зброю для переобладнання і модернізації заборонено. Стріляти на тимчасових полігонах в умовній близькості від лінії зіткнення (3-10 км) заборонено. Тому що нібито можна бути звинуваченими у відкритті вогню і провокації. Стрільби на полігонах в тилу зони АТО теж заборонено.
Це все заборонено розпорядженням командувача АТО генерала Бессараба. Я розумію, що генералітет старої школи в основному у нас надто відірваний від реальності. Але, виявляється, відірваний сильніше, ніж я думав”, — писав Донік у червні 2016-го.

Водночас колишній волонтер, ексголова Громадської ради Міністерства соціальної політики Олексій Ліпіріді відгукується про Бессараба схвально.
“Якщо Бессараб очолить Мінвет, це буде класно. Чудовий генерал. В АТО він дав мені урок, який я згадую із вдячністю”, — написав Ліпіріді у фейсбуці напередодні позачергового засідання ВР.

Як писала “Новинарня“, у серпні 2019 року новообрана Верховна Рада ІХ скликання пакетом затвердила склад уряду, з якого випливало, що міністерства ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб об’єднано в одне відомство. Це стало несподіванкою навіть для Оксани Коляди, яка очолила новостворений МінветТОТВПО.

У січні 2020 року Коляда анонсувала, що відомство знову буде розділено. За словами міністерки, питання реінтеграції не поміщаються у функціонал одного, навіть об’єднаного відомства, адже є потреба в міжсекторальному співробітництві.

Новим главою МінТОТВПО став адвокат Олексій Резніков.

Читайте також:
Перший заст. глави Мінвету Антон Колумбет: Ветеран – це військовослужбовець, який тимчасово перебуває вдома. ІНТЕРВ’Ю

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна