Журналіст Семена заявив, що його справу в ЄСПЛ відклали до розгляду позову України проти РФ

 

Кримський журналіст Микола Семена, якого в анексованому Криму засудили до умовного ув’язнення, повідомив, що його справа вже давно в Європейському суді з прав людини. Її взяли до розгляду, але індивідуальні справи поки відклали до розгляду позову України проти Росії щодо Криму.

Про це Семена сказав у ефірі радіо “Крим.Реалії”.

“Судова справа (в Криму – Н.) йшла заданим курсом, нею керувала не суддя, а інші люди. Вона не звертала увагу на аргументи захисту і тільки підтримувала ініціативи сторони обвинувачення. Але я вважаю, що, спираючись на міжнародне право і постанови ООН в галузі свободи слова, нам вдалося довести, що журналіст, тобто я, нічого не порушив. По-перше, Крим не належить Росії, а обговорювання його статусу – не посягання на територіальну цілісність Росії. По-друге, тут також проявилася ця вивернута свідомість: людей, які захищають правду, виставили в образі терористів і екстремістів, тоді як сама Росія вчинила міжнародний злочин і відібрала частину території України”, – розповів Семена.

Раніше адвокат кримського журналіста Олександр Попков повідомив, що сторона захисту Семени подала скаргу до Європейського суду з прав людини на рішення російського суду в Сімферополі, який засудив його до умовного ув’язнення і заборони займатися публічною діяльністю.

У вересні 2018 року стало відомо, що Європейський суд з прав людини відмовив у пріоритетному розгляді скарги кримського журналіста Миколи Семени на рішення російського суду в Криму.

Як інформувала “Новинарня“, у січні підконтрольний Росії Залізничний суд Сімферополя розглянув і задовольнив клопотання адвоката Олександра Попкова і кримського журналіста Миколи Семени про дострокове припинення випробувального терміну і зняття з нього судимості.

Раніше Національна спілка журналістів України вимагала від уряду України і особисто президента Володимира Зеленського внести українського журналіста, кримчанина Миколу Семену в список осіб, що утримуються на окупованих територіях (так званий обмін “всіх на всіх”) і сприяти його поверненню на материкову частину України найближчим часом.

Микола Семена – кримський журналіст, автор “Крим.Реалії”, заслужений журналіст України.

22 вересня суд в окупованому Криму оголосив вирок кримському журналісту, автору “Радіо Свобода” Миколі Семені – 2,5 роки умовно з випробувальним терміном на три роки та забороною займатися публічною діяльністю впродовж 3 років.
27 вересня Сімферопольський районний суд виніс вирок у справі Ільмі Умерова і призначив йому покарання у вигляді двох років колонії-поселення.
Обидвоє засуджені через заяви про незаконність анексії Криму РФ.

Микола Семена стверджує, що в своїх матеріалах він реалізовував право на “вільне вираження думки”.

Міністерство закордонних справ України, Держдепартамент США, Євросоюз і низка міжнародних організацій засудили винесений Семені вирок.

Читайте також:
У списках на обмін немає жодного кримського політв’язня, – Чубаров

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна