ОБСЄ вимагає від Росії скасувати обвинувачення та обмеження щодо журналіста Семени

 

Профільний представник Організації з безпеки і співробітництва в Європі закликав Російську Федерацію скасувати всі обвинувачення та обмеження щодо українського журналіста Миколи Семени, засудженого в Сімферополі 22 вересня.

Про це йдеться у заяві представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлема Дезіра, розміщеній цього дня на сайті Організації.

Дезір засудив судову заборону Семені вести публічну діяльність.

“Я радий, що Семена був звільнений з-під домашнього арешту, але той факт, що його визнали винним та заборонили брати участь у будь-якій публічній діяльності, матиме негативний вплив на журналістів та свободу слова”, – заявив представник ОБСЄ.

Він наголосив, що всі обвинувачення проти Семени потрібно зняти, бо вони порушують принципи ОБСЄ щодо свободи вираження думки та свободи ЗМІ.

“Семена повинен мати можливість вільно подорожувати”, – додав Дезір.

Як повідомляла “Новинарня“, 22 вересня підконтрольний російським окупантам Залізничний суд Сімферополя засудив 67-річного кримського журналіста Миколу Семену до двох з половиною років ув’язнення умовно з випробувальним терміном три роки і забороною займатися публічною діяльністю на три роки.
Російська влада звинувачує його в публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії.

У квітні 2016 року співробітники ФСБ Росії в окупованому Криму провели обшук вдома в Семени і порушили кримінальну справу проти нього за статтю, написану під псевдонімом, в якій ішлося про те, що громадська блокада Криму має прискорити деокупацію півострова.
Після цього журналіста кілька годин допитували у ФСБ. Згодом Микола Семена був відпущений під підписку про невиїзд.
Правозахисні та журналістські організації вважають переслідування Семени політично вмотивованим.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна