Зеленський відреагував на ажіотаж щодо прибуття в Україну евакуйованих з Китаю

 

Президент України Володимир Зеленський відреагував на ажіотаж щодо прибуття в Україну евакуйованих з Китаю. Разом з тим, глава держави пообіцяв особисту охорону кожному українцю, який перебуватиме в обсервації на Полтавщині.

Про це глава держави заявив у четвер, 20 лютого.

Президент підтвердив, що літак з Уханя приземлився в Україні.

“Було складно з погодою – довелося спершу посадити його в Борисполі. Він дозаправиться та полетить у місце призначення – до аеропорту в Харкові”, – написав президент у фейсбуці.

За його словами, “заходи безпеки – безпрецедентні”, а держава зробила все можливе, аби вірус не потрапив в Україну.

Так, декількох громадян не пустили на борт в Ухані, нагадує Зеленський, оскільки у них була підвищена температура.

“Всі, хто піднявся на борт, у задовільному стані. Вони здорові, але мають пройти карантин і обсервацію протягом 14 днів. Евакуйовані житимуть у закритому медичному центрі Національної гвардії у Нових Санжарах. Він буде повністю ізольований та переведений на суворий режим бактеріологічної безпеки. Протягом двох тижнів це буде, напевне, найбільш охоронюваний об’єкт у країні. Співчуваю нашим евакуйованим, бо вже знаю, що таке перебувати під особистою охороною, а в них охорона буде набагато серйозніша, ніж у президента“, – каже Зеленський.

Він констатує: бактеріологічної небезпеки немає.

“Але є інша небезпека, про яку я хотів би сказати. Небезпека забути про те, що всі ми люди і всі ми – українці. Кожен з нас. Включно з тими, хто опинився в Ухані під час епідемії”.

Президент наводить приклад Франції: коли ця держава евакуйовувала своїх людей з Уханя, і їх привезли в одне з міст, реакція у мешканців цього міста була одна: “вони турбувалися про життя і здоров’я своїх співгромадян, співчували тим, хто опинився у складній ситуації”.

“Навіть у Казахстані, коли наш літак з Уханя сів на дозаправку й доправив казахстанського громадянина, не було жодних протестів і блокувань. Навпаки, всі дякували й раділи, що людина нарешті вдома”, – каже президент.

“На жаль, не всі з нас можуть пишатися такою ж людяною реакцією. Спроби перекрити траси, блокувати госпіталі, не пустити громадян України в Україну – цим ми показуємо далеко не найкращий бік нашого характеру. Особливо якщо врахувати, що більшість пасажирів – люди, яким менше 30 років. Для багатьох з нас вони – майже як діти”, – додав Зеленський.

Президент нагадує: українець завжди залишається українцем, а тимчасове перебування в Ухані або еміграція до Канади “не робить його чужим для своєї країни”.

“Розумію: стара політика протягом десятків років робила звичним ділити українців на “правильних” і “неправильних”. Але ця епоха скінчилася. Ми будемо боротися за кожного українця, який опинився у біді, – де б він не перебував. Рятувати, евакуювати, обмінювати. Україна не здаватиме своїх. Такою буде державна політика – я це гарантую. Але такою ж самою має бути й реакція суспільства – я на це дуже сподіваюся”, – резюмував президент.

Читайте також:
На Тернопільщині звели блокпости, щоб не допустити приїзд евакуйованих з Китаю

Літак з евакуйованими тримає курс із Китаю на Україну: МОЗ просить лишатися людьми

Як інформувала “Новинарня“, в Китаї з грудня 2019 року реєструються випадки захворювання на пневмонію, спричинену новим коронавірусом (2019-nCoV), який доти не спостерігався у людей. Вважається, що вірус походить від заражених тварин на ринку морепродуктів та м’яса в місті Ухань.

Медики підтвердили передачу невідомого вірусу від людини до людини. Хвороба супроводжується лихоманкою і нестачею повітря.

Місто Ухань у провінції Хубей ізолювали.

Згодом стало відомо, що вірус не настільки небезпечний, як вважалося спочатку, і виліковуються у 4-5 разів більше людей, ніж помирають.

4 лютого в японському порту Йокогами поставили на карантин круїзний лайнер Diamond Princess, оскільки в одного з пасажирів виявили коронавірус 2019-nCoV (COVID-19). Під наглядом лікарів на судні перебували близько 3700 осіб із 56 країн, включаючи членів екіпажу. На судні були 25 громадян України, всі вони члени екіпажу. Захворіли два українці. Їх разом з іншими інфікованими перемістили до шпиталю.
Станом на 19 лютого зараження було зафіксовано у 542 пасажирів і членів екіпажу. 19 лютого пасажири Diamond Princess почали полишати його борт після двотижневого карантину.

Станом на цей день по всьому світу було зареєстровано понад 74 тисячі підтверджених випадків зараження коронавірусом типу COVID-19, при цьому – понад 2000 смертей.

5 лютого стало відомо, що Україна отримала тестсистему для виявлення коронавірусу.

Читайте також:
РФ заборонила в’їзд громадянам Китаю через коронавірус

В Ухані від коронавірусу помер керівник однієї з найбільших лікарень

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна