Засідання Радбезу ООН: скликала Росія, підтримали — Україну

 

Кремль продовжує стратегію ескалації воєнних дій на Донбасі, грубо порушуючи зобов’язання, взяті на себе Росією як стороною Мінських угод.

Як передає “Новинарня“, Про це заявив заступник міністра закордонних справ Сергій Кислиця на засіданні Ради Безпеки ООН, що відбулося у вівторок, 18 лютого.

“Напад, що стався сьогодні, в день п’ятої річниці трагедії в Дебальцевому, є особливо цинічним. Українські збройні сили дали адекватну відповідь на цей напад, здійснений російськими окупаційними силами із застосуванням забороненої Мінськом зброї, реалізуючи право України на самозахист”, – наголосив Кислиця, якого цитує “Укрінформ“.

За його словами, керівництво України підтвердило, що наша прихильність до припинення війни та дотримання досягнутих домовленостей залишається непорушною — як і наша рішучість відбити будь-які акти збройної агресії.

Представник України також підкреслив, що попри домовленості, досягнуті на саміті “нормандської четвірки” в Парижі 9 грудня 2019 року, за останні два місяці позиції українських військ були обстріляні понад 400 разів.

“Від початку цього року 13 українських військовослужбовців загинули та майже 60 наших людей були поранені. Чи може хтось назвати це замороженим конфліктом? Чи, можливо, конфліктом низької інтенсивності? Це війна. Єдина активна війна в Європі. Повномасштабна війна з російськими військами та їхніми головорізами”, – наголосив Кислиця.

За його словами, щоразу, коли йдеться про виконання Мінських угод, Росія відразу вказує пальцем на Україну, яка, мовляв, повинна вести прямий діалог з представниками “місцевих органів влади”, так званими “лідерами ОРДЛО”.

“Наскільки місцевим є нещодавно призначений виконувач обов’язків глави «уряду Донецька» Володимир Пашков? Громадянин Росії, який народився в Сибіру, закінчив російське військово-морське училище і донедавна віцегубернатор Іркутської області Росії”, – риторично записав Кислиця.

Кислиця показав присутнім фотографії першого загиблого від російської агресії в Україні, убитого при штурмі військової частини в Криму у березні 2014 року прапорщика української військової частини Сергія Кокуріна, а також Максима Хитайлова, який  загинув вранці 18 лютого під час артилерійського нальоту російських окупаційних сил під Золотим. При цьому Кислиця підкреслив, що 22-річного Максима, який є ровесником його сина, було вбито “набоями, які постачає Росія”.

У відповідь на це постпред Росії в ООН Василь Небензя висловив жаль щодо вбитого українського воїна. Але натомість запитав представника України, як цей воїн опинився на Донбасі й “чи буде Україна так само визнавати страждання мирних жителів Донбасу” та показувати їхні фотографії.

За ініціативою Росії

Цікаво, що засідання Радбезу ООН, яке завершилося у Нью-Йорку після опівночі 19 лютого за київським часом, іще 12 лютого скликала Росія – для обговорення процесу виконання підписаних рівно 5 років тому Мінських угод (які, з точки зору Москви, не виконує Україна).

При цьому ще раніше Україна ініціювала спеціальне засідання РБ ООН щодо ситуації на тимчасово окупованих територіях нашої держави, яке було заплановане на 20 лютого.

Як зазначили в МЗС, дискусія, в якій візьме участь міністр закордонних справ України Вадим Пристайко, “стосуватиметься широкого кола питань російської агресії, зокрема в політичному, гуманітарному, економічному та соціальному вимірах”.

Російську ініціативу про скликання “свого” засідання напередодні “українського” в МЗС назвали “перевіреним трюком російської дипломатії, спрямованим на розпорошення уваги світової спільноти, зміщення акцентів, формування паралельних політичних реальностей”.

“Мінські угоди порушує не Україна!”

Втім, з огляду на загострення ситуації на передовій вранці цього дня, засідання Радбезу ООН 18 лютого пішло не зовсім за сценарієм РФ.

Представники більшості держав, які брали в ньому участь, не оминули увагою ці події. Багато з них акцентували на ролі Росії у війні на сході й висловлювали підтримку Україні.

Традиційно жорсткими щодо РФ були США, Британія, Німеччина. Власне, досить “проукраїнськими” на цьому засіданні виглядали навіть такі держави, як Китай, зазвичай схильний підтримувати позицію РФ.

Зокрема, в.о. заступника постійного представника США в ООН Шеріт Норман Шале звинуватила саме Росію у зриві Мінських домовленостей.

“На жаль, Росія не виявила готовності виконати свої зобов’язання, відповідно до Мінських угод. Вона продовжує озброювати, навчати, управляти та воювати поруч зі своїми маріонетками на сході України. Це прямо порушує російські зобов’язання, взяті у Мінських угодах, у тому числі щодо встановлення негайного та всеохопного режиму припинення вогню”, – підкреслила представниця США.

“Зараз, як і тоді (під час боїв за Дебальцеве в лютому 2015 року, які й призвели до підписання так званих “других Мінських угод – “Н“), очолювані Росією сили продовжують порушувати обіцянки, дані президентом Путіним та російськими посадовцями, і вбивати українців на українській території”, – додала вона.

Шале також заявила, що Росія продовжує вести свої гібридні дії проти України, використовуючи економічний та політичний тиск.

Вона запевнила, що Сполучені Штати не мають наміру скасовувати санкції проти Росії до повного повернення Україні контролю за усією її територією, включно з Кримом.

“США наголошують на своїй непорушній позиції стосовно України. Ні зараз, ні в майбутньому ми не визнаємо анексію Криму. Наші санкції проти Росії залишатимуться чинними до того часу, поки Україна не поверне контроль над своєю територією”, – сказала Шале.

Вона закликала Росію “поважати суверенітет й територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів, що поширюються і на територіальні води”.

Представниця США також закликала РФ звільнити політв’язнів і “припинити кампанію залякування кримських татар та опонентів окупації”.

“Росія повинна припинити цей конфлікт, вивівши свої війська зі східної України та Криму. Ми також закликаємо Росію негайно виконати свої безпекові зобов’язання відповідно до Мінських угод, оскільки сторони можуть досягти прогресу у політичних заходах лише за умови безпеки”, – наголосила Шале.

Постійна представниця Великої Британії в ООН Карен Пірс підкреслила, що “єдиною метою Росії в Україні є підрив суверенітету й територіальної цілісності цієї держави. Вони хочуть, щоб Москва, а не самі українці визначали майбутнє України”, – заявила Пірс.

“Замість того, щоб узяти під контроль своїх посіпак на непідконтрольних уряду територіях східної України, Росія оснастила їх зброєю та особовим складом”, – додала дипломатка.

А постійний представник Німеччини при ООН Крістофер Хойзген, окрім призначення в “ДНР” колишнього іркутського віцегубернатора Пашкова, навів й інші приклади участі Росії в цьому конфлікті. Він нагадав, що РФ видає мешканцям окупованих територій Донбасу російські паспорти. І розповів свій власний спогад із Мінська.

“Я тоді був у Мінську, коли переговори тривали всю ніч і зрештою були укладені Мінські угоди. Хтось сказав: сепаратисти теж повинні підписати. Тоді пан Сурков сказав: «Я це зроблю». І йому знадобилося приблизно 10 хвилин на те, що отримати підпис сепаратистів під цим комплексом заходів. Це щодо незалежності сепаратистів від Росії”, – зауважив Хойзген.

По завершенні: заява на підтримку України

Після засідання держави Євросоюзу — члени Ради Безпеки ООН, а також Велика Британія, виступили із заявою на підтримку України.

Текст заяви зачитав постійний представник Естонії при ООН Свен Юргенсон.

“Країни ЄС – нинішні члени Ради безпеки ООН Бельгія, Естонія, Франція, Німеччина та Польща цілковито підтримують незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах. Ми засуджуємо незаконну анексію Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, а також дестабілізацію окремих районів Донецької та Луганської областей”, — сказано в цій відозві.

У заяві відзначається, що Росія здійснює фінансову та військову підтримку самопроголошених “ДНР” та “ЛНР” і порушує фундаментальні принципи міжнародного права, внаслідок чого 3,5 мільйона осіб потребують гуманітарної допомоги та захисту.

Країни Євросоюзу в Радбезі ООН також привітали результати паризького саміту в “Нормандському форматі”, де було підтверджено, що Мінські домовленості мають лежати в основі подальшої роботи з вирішення конфлікту.

Читайте також:
Атака біля Золотого: НАТО закликає Росію вивести свої війська з Донбасу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна