Україна у дверях слабкої Європи: глобальні підсумки Мюнхенської конференції-2020

 

автор: Максим Мірошниченко

Слабкість колективного Заходу – ось основний лейтмотив, з якого розпочалася Мюнхенська конференція з безпеки. Поки в Україні широко обговорювали ток-шоу Зеленського у прямому ефірі для CNN, каламутний “мирний план” для Донбасу, сліди якого ведуть до Кремля, та тиснули лайк потужному спічу президента Естонії Керсті Кальюлайд, основні спікери конференції говорили про цифрову та технологічну експансію Китаю, ослаблення Європи, вогнище на Близькому Сході та тероризм в африканському регіоні Сахель.

Минулими вихідними роздрай у стані умовного “Заходу” проявився, як-то кажуть, у всій своїй красі: США, Німеччина та Франція по-різному оцінюють сучасні ризики для Європи, завдання та шляхи виходу із ситуації.

Німеччина: треба домовитися з Росією, але не ціною Східної Європи

Виступи на Мюнхенській конференції з безпеки президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра та міністра оборони Аннегрет Крамп-Карренбауер підкреслювали те, що зараз Європа стоїть перед великими загрозами.

Обидва спікери прямо вказували, що анексія Росією Криму підірвала питання кордонів та безпеки (а Крамп-Карренбауер згадала російську загрозу і для країн Балтії та Польщі).

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр – Мюнхен на Мюнхенській безпековій конференції 2020. Фото: Guido Bergmann / bundespraesident.de

При цьому Штайнмаєр визнав, що політика санкцій проти Росії не виправдовує себе. Президент ФРН, який став автором сумнозвісної “формули” в часи його керівництва МЗС, закликав шукати шляхи порозуміння із Росією, але чітко зазначив, що ціною такого порозуміння не мають бути країни Східної Європи.

Як виявилося, Німеччину не менше, ніж Крим та Донбас, “глибоко турбують” терористичні режими в регіоні Сахель (смуга на південь від Сахари) та війна в Лівії. Логіка зрозуміла: потоки біженців з Африки здатні знести правлячі європейські партії та привести до влади євроскептичні популістські політичні сили. А міністерка оборони Німеччини взагалі висловила готовність відправити війська у Сахель, де вже відчутних втрат зазнає Франція, і закликала долучатися до цієї ініціативи Італію.

Читайте також:
Лівійський вузол: чому Туреччина активізувалась в Африці і причому там Росія

Високопоставлені німецькі промовці виокремили проблему слабкості Європи. “Наші противники створюють нові відносини та діють без оглядки, а ми коментуємо та жаліємося”, – підкреслила пані Аннегрет. Водночас Франк-Вальтер Штайнмаєр підкреслив, що інститут ООН не здатний виконувати своїх функцій, оскільки Радбез Організації Об’єднаних Націй потребує реформи.

Що цікаво, федеральний президент не протиставляв інтереси Європи та НАТО – він запевнив, що Німеччина має шанси бути успішною державою тільки одночасно входячи до складу об’єднаної Європи та в складі НАТО.

Русофілія Макрона

Еммануель Макрон на конференції в Мюнхені. Фото: AFP

Це йшло у дисонанс із твердженням Еммануеля Макрона, який вчинив справжній фурор на конференції. Французький президент закликав визнати, що політика санкцій по відношенню до Росії не йде в позитив ні РФ, ні самій Європі, і що Старий Континент при розв’язуванні своїх проблем не має сильно залежати від США.

На його думку, розв’язати проблеми Європи багато в чому допоможе Росія – адже “неможливо ігнорувати зростання її сили”.

Імовірно, тут ідеться про саме про силу зброї, адже, як відзначають деякі військові аналітики, на тлі мілітарного зростання Росії Європа вже забула, як розвивати сучасні збройні сили.

За словами Макрона, Росія не зможе стати природною союзницею Китаю, відтак сама доля штовхає Європу та Росію в обійми одне одного.

Склалося абсолютне враження, що президент Франції найбільше з лідерів “старої” Європи зацікавлений у примиренні з Росією. Особливо різало око те, що, на відміну від тих же представників Німеччини, Еммануель Макрон ніяк не обмовився про інтереси східноєвропейських держав.

Читайте також:
Стабілізація на тлі потепління: як у Франції бачать вирішення конфлікту на сході України і чому Парижу важливий діалог з РФ

Штати думають про Китай

Держсекретар США Майк Помпео на Мюнхенській безпековій конференції 2020. Фото: Johannes Simon/Getty Images

Утім, якщо позиції Німеччини та Франції бодай у чомусь співпадали, то США взагалі заперечували їх. Держсекретар Майк Помпео в Мюнхені взагалі не побачив ніякої “кризи Заходу”, більше того, він розповідав про самі перемоги: “Люди хочуть робити бізнес у Кремнієвій долині, а не в Петербурзі”, – рубав із трибуни глава Держдепу.

З його виступу та промови голови Пентагону Марка Еспера було відчутно, що Росія для американців відійшла на другий план, а може, навіть і на третій.

У Вашингтоні більше непокояться експансією Китаю, яка побудована на, скажімо так, нечистих методах отримання інтелектуальної власності.

Що цікаво, корпорацію “Хуавей”, яку Штати підозрюють у роботі на користь Компартії Китаю, американці порівнюють із “Північним потоком-2”, що його Вашингтон неодноразово називав проєктом, котрий більше корумпує владну верхівку Європи, ніж розв’язує енергетичні проблеми.

Читайте також:
Росія не здатна самостійно добудувати “Північний потік-2”, – міненерго США

А от виступ “менеджерки імпічменту Трампа” – спікера нижньої палати Конгресу США Ненсі Пелосі вкрай розчарував і, мабуть, стане предметом принизливих твітів президента США. Окрім уже згаданої загрози з Китаю, промова лідерки Демпартії США містила лише неконкретні лозунги та заклики встановлювати “демократію у всьому світі, боротися з бідністю, відчаєм, звернути увагу на гонку озброєнь та розв’язати кліматичні проблеми”.

Навколоукраїнська тусовка

Окремо слід згадати виступ міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова, який повторив путінські тези про те, що світ стає небезпечнішим, і тому п’ять ядерних держав—членів Радбезу мають зустрітися задля встановлення чітких правил міжнародного життя.

Глава МЗС РФ вкотре закликав Захід перестати культивувати “фантом російської загрози” і почати діалог.

Як завжди, свої бажання розділити світ на “зони впливу” росіяни ховали під доброзичливими формулюваннями – нібито йдеться лише про розмову та спільну роботу ключових членів загальновизнаної у світі ООН.

Виступає 73-річний Вольфанг Ішингер, голова Мюнхенської конференція з безпеки. Фото: Baltnews

Щодо України, то загалом, склалося стійке враження, що вона, рятуючись від загальноєвропейських проблем (агресія РФ – це все ж таки загальноєвропейська проблема), стукає у європейські двері. Але в ЄС не те що не знають, як допомогти Україні у її конфлікті із Росією, а й взагалі не знають, як зберегти і будувати далі спільний європейський дім.

Можливо, саме через те визнані європейські (та й американські) політики, експерти, дипломати та військові підписалися під лобійованим МЗС Росії – а саме йому підлягає Російська рада з міжнародних справ – обурливим для Києва планом “12 кроків для більшої безпеки України та євроатлантичного регіону”.

Варто зазначити: серед 46 його підписантів – не лише росіяни, зокрема колишній міністр оборони РФ і голова адміністрації Путіна Сергій Іванов, який є главою РРМС, а й діючий (поки що) голова Мюнхенської конференції Вольфганг Ішингер, колишні міністр оборони Великої Британії Дес Браун, сенатор США Сем Нанн, міністр енергетики США Ернест Моніз, командувач Об’єднаними силами НАТО в Європі Філіп Брідлав, глава МЗС Нідерландів Берт Кундерс та інші відомі діячі європейської аналітичної безпекової групи, що гуртується на базі конференції в Мюнхені.

Графіка Андрія Єрмоленка у відповідь на “Мюнхенську змову” з “12 кроками…”

Як свідчить список контактів нашої делегації в Мюнхені, наші зойки цікаві доволі невеликій тусовці – країнам Балтії та Польщі й скандинавам із Норвегії, Швеції та Фінляндії, деяким сусідам по Чорному морю – Румунії та Туреччині, Німеччині та сміливим у діалогах з Росією англосаксам (Канада, Британія, США).

Читайте також:
“Голос мільярдів простих людей має бути почутий”: повний виступ Зеленського в Мюнхені

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна