Російський ініціатор скандального “мюнхенського плану” Кортунов прокоментував його провал

 

Генеральний директор Російської ради з міжнародних справ, яка є одним з ініціаторів скандального мюнхенського “мирного плану” щодо конфлікту на Донбасі Андрій Кортунов заявив, що не варто вбачати в цьому документі “зловісні політичні задуми” і “мюнхенську змову”.

Як передає “Новинарня” у неділю, 16 лютого, із посиланням на Deutsche Welle, Кортунов розповів, що ініціаторами цього документу була не лише організація, яку він очолює, а й європейський аналітичний центр European Leadership Network та американська організація Nuclear Threat Initiative.

“Зрозуміло, що цей документ подобається не всім, але мені здається, неправильно вбачати в ньому якісь зловісні політичні задуми, як це визначили в апараті Порошенка – як мюнхенську змову. Я хочу наголосити, що політика – це мистецтво можливого, як казав Бісмарк, і автори цього документу виходили з того, що можливо на сьогодні”, – зазначив Кортунов.

Щодо пункту цього документу відносно початку національного діалогу про українську ідентичність, у тому числі з Росією, він додав, що це було би корисним для України.

“Україна є дуже плюралістичним суспільством і для неї такий діалог був би корисним. Щодо участі інших країн-сусідів – це питання до українського керівництва, наскільки воно готове до такого діалогу”, – сказав гендиректор РРМС.

Як інформувала “Новинарня“, 14 лютого три міжнародні організації у співпраці з Російською радою з міжнародних справ оприлюднили свій план припинення війни в Україні.

Документ уникає згадок про напад Росії на Україну і стверджує, що “конфлікт в та навколо України” став наслідком “катастрофічних прорахунків”, і у якості реакції на нього пропонують кроки для “завершення конфлікту на Донбасі та створення перспектив для конструктивного діалогу, в тому числі щодо Криму”.

Основною ідеєю плану є відновлення співпраці з Росією без відновлення Україною суверенітету над Кримом.

“План” викликав жорстку критику через його антиукраїнськість, через кілька годин його видалили.  П’ятий президент України, народний депутат, лідер політичної партії “Європейська солідарність” Петро Порошенко стверджує, що це трапилося через його зауваження.

Водночас в українському МЗС наголосили, що керівництво Мюнхенської конференції не визнає офіційним документом “12 кроків до посилення безпеки в Україні та євроатлантичному регіоні”, це приватна ініціатива, тому його було видалено з офіційного сайту заходу.

Читайте також:
Зеленський розпорядився не пускати на свій виступ у Мюнхені Порошенка і його соратників, – ЗМІ

“Голос мільярдів простих людей має бути почутий”: повний виступ Зеленського в Мюнхені

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна