“Ментальний сигнал про єдність країни”: Зеленський допустив спільні патрулі в ОРДЛО

 

Президент Володимир Зеленський заявив, що безпекову ситуацію на Донбасі в разі підготовки до місцевих виборів можуть контролювати спільні патрулі українських представників, представників тимчасово окупованих територій та ОБСЄ.

Про це глава держави сказав під час виступу на “Українському ланчі” в Мюнхені в суботу, 15 лютого, передає “Укрінформ”.

“Що стосується того, хто може упродовж виборів чи підготовки (…) забезпечувати безпеку, так ми бачимо, що це спільні патрулі. Я піднімав це питання і на нормандській зустрічі, зараз це питання обговорюється і в Мінську. Думаю, що у нас є можливість дотиснути. Тобто там будуть як українці, так і представники тимчасово окупованих територій, так і ОБСЄ”, – зазначив Зеленський.

За його словами, без нагляду Місії ОБСЄ, без того, щоб ОБСЄ повідомило, що є повністю безпечна ситуація, ніхто не може проводити вибори.

Водночас президент наголосив, що для проведення виборів на тимчасово непідконтрольній території Донбасу повинна бути встановлена “нормальна безпекова ситуація”, а самі вибори повинні відбуватися за українським законодавством.

“Вибори не можуть відбутися, поки ми не контролюємо кордон між Україною і Росією”, – запевнив Зеленський.

Саму ідею про проведення місцевих виборів, у тому числі в ОРДЛО, у жовтні він пояснив тим, що міг би бути хороший “ментальний” та “інформаційний” сигнал щодо єдності країни.

“Ви кажете, чому в жовтні, чому ми хочемо. Тому що це певний сигнал, що ми єдина Україна. Усе починається із самого початку, із виборів. Ми хочемо в одні й ті самі дати, тому що це дуже важливо і це впливає на ментальність людей, на деяку частину людей, які живуть на тимчасово окупованих територіях. Тобто ми разом обираємо, у нас одна країна”, – сказав президент. Але знову додав, що до виборів повинні бути досягнуті відповідні безпекові умови.

Читайте також:
“Мир Донбасу”: Зеленський ініціює громадську діалогову платформу з ОРДЛО і переселенцями

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.