ДБР відкрило провадження за “формулу Штаймаєра”. Заявник – активіст РОК

 

Активіст Руху опору капітуляції Дмитро Сінченко звернувся із заявою до Державного бюро розслідувань, аби ті відкрили кримінальне провадження за “формулу Штайнмаєра”.

Як повідомили “Новинарні” в Русі опору капітуляції, провадження відкрили за фактом можливої державної зради за спроби узаконити проросійську автономію окупованих територій Донецької і Луганської областей.

“Існування автономії в ОРДЛО призведе до подальшої автономізації інших українських територій, а відтак – до повзучої федералізації і подальшого розвалу України на частини. За умов активного втручання Росії така автономія стане прикладом автономізації для решти регіонів, а також плацдармом для сприяння і допомоги подальшому відділенню інших територій України. Відтак автономізація Донбасу може лише відтермінувати воєнний конфлікт з Росією, який в подальшому поглибиться, призведе до нових окупацій та анексій українських територій іноземними державами, а також нових воєн за ці території”, — йдеться у заяві Сінченка, яку він подав у Держбюро розслідувань.

У ДБР попередньо кваліфікували провадження за ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада), яка передбачає позбавлення волі на строк від 10 до 15 років.

Слідство веде територіальне управління ДБР, розташоване у місті Миколаєві.

Читайте також:
В ОБСЄ пропонують включити “формулу Штайнмаєра” в українські закони

Як інформувала “Новинарня“, 1 жовтня 2019 року на переговорах Тристоронньої контактної групи в Мінську сторони (Україна, РФ, ОБСЄ, ОРДЛО) Україна погодила так звану “формулу Штайнмайєра” щодо виборів на окупованому Донбасі у процесі деокупації. Це підтвердив президент Володимир Зеленський.

“Формулу”, що може реалізувати частину Мінських угод, запропонував 2015 року тодішній міністр закордонних справ Німеччини, на той час голова ОБСЄ Франк-Вальтер Штайнмайєр. Згідно з його пропозиціями, Донбас отримує “особливий статус” (тимчасово набуває чинності закон про особливості місцевого самоврядування в ОРДЛО) в день проведення виборів на окупованих територіях на тимчасовій основі. А після того, як ОБСЄ засвідчить законність таких виборів, закон набуде постійної сили.
При цьому “формула” ніяк не пов’язує це з вирішенням безпекових питань – таких, як виведення чи роззброєння незаконних збройних формувань (російських гібридних сил), відновлення контролю за кордоном тощо, які так само передбачені мінськими домовленостями.

18 вересня глава МЗС України Вадим Пристайко заявив, що Україна погодилася на “формулу Штайнмайєра” . Згодом він пояснив, пояснив, чому Україна не підписала цю “формулу”.

20 вересня Пристайко розкрив текст домовленості, яка замінила “формулу Штайнмаєра”.
У цьому документі йдеться, що закон про “особливий статус” ОРДЛО застосовується на тимчасових умовах з моменту проведення виборів на Донбасі, а на постійній основі він починає діяти після визнання БДІПЛ ОБСЄ того, що вибори відповідають демократичним стандартам.
У формулюванні домовленості немає жодних згадок про кордон, наявність чи відсутність збройних формувань в ОРДЛО.

Читайте також:
“Шлях до війни, а не миру” чи “не зрада, а перемога”?
Як політики оцінюють підписання “формули Штайнмаєра”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна