Якщо повернуті з ОРДЛО “беркути” прийдуть на суд, не буде підстав міняти їм запобіжні заходи, – Рябошапка

 

Двоє колишніх бійців спецпідрозділу “Беркут” – Олександр Маринченко і Сергій Тамтура, які обвинувачені в розстрілі Майдану та повернулися до Києва після їх обміну до ОРДЛО, – залишаються підсудними.

Про це повідомив генеральний прокурор Руслан Рябошапка в ефірі програми “Свобода слова” на ICTV в понеділок, 10 лютого, передає “Укрінформ“.

“Справа зараз перебуває на стадії судового розгляду, і, відповідно, ті люди, які були обміняні і які повернулися, як були підсудними, так ними й залишаються. Тобто процесуальний статус у них не змінився”, – сказав Рябошапка.

За словами генпрокурора, екс-“беркутівці” матимуть можливість у суді доводити свою невинуватість. А наступне судове засідання у цій справі відбудеться у Святошинському райсуді Києва 17 березня.

“Якщо вони з’являться до суду, то не буде підстав для зміни їм запобіжних заходів (особистого зобов’язання – “Н”). Якщо не з’являться, то ми реагуватимемо інакше”, – попередив Рябошапка.

Як інформувала “Новинарня“, 8 лютого адвокат Олександр Горошинський повідомив, що до Києва повернулися Олександр Маринченко та Сергій Тамтура – двоє з п’яти “чорної роти” “Беркута”, яких передали до ОРДЛО в межах обміну утримуваними особами 29 грудня.
Адвокат оприлюднив відкритий лист Тамтури й Маринченка до президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради Дмитра Разумкова та генерального прокурора Руслана Рябошапки, в якому вони заявляють у своєму зверненні, що їх начебто незаконно п’ять років утримували в СІЗО, що вони вважають себе невинними у злочинах, які їм інкримінують – розстрілах протестувальників на Майдані у лютому 2014 року.
Екс-“беркутівці” також заявили, що вважають події, які відбулися в Україні у 2014 році “державним переворотом”, а частину учасників Революції гідності – “озброєними злочинцями”.
Маринченко і Тамтура написали, що будуть і надалі брати участь у судових засіданнях у справі розстрілів на Майдані, і закликали президента та Верховну Раду скасувати закон про амністію майданівців.

Варто зазначити, що ще до обміну в жовтні 2019-го суд змінив запобіжний захід Сергію Тамтурі на нічний домашній арешт, а Олександра Маринченка відправили під цілодобовий арешт з 19 грудня 2019 року.

Ідеться про осіб, яких обвинувачують у вбивстві 48 і пораненні 80 людей на вулиці Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року.
Дії цієї “чорної роти “Беркута” зафіксовані на відео, докази причетності “беркутів” до смертей майданівців задокументовані. Зокрема, встановлено, що автомат, з якого була випущена куля, що вбила майданівця Максима Шимка, належав Сергію Зінченку.

Незважаючи на опір громадськості, 28 грудня Київський апеляційний суд змінив п’ятьом колишнім”беркутам” із “чорної роти” запобіжний захід на особисте зобов’язання.

Рішенню суду передувала скандальна зміна прокурорів у кримінальному провадженні на лояльних до обвинувачених.

Читайте також:
Бойовики “ДНР” висунули Україні вимоги для проведення наступного обміну

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна