Філарет прийшов до Денисової скаржитися на ліквідацію УПЦ КП. Омбудсман звертається до міністра

 

Омбудсман Людмила Денисова зустрілася із патріархом Філаретом та планує звернутися до міністра культури, молоді та спорту України Володимира Бородянського з проханням “надати повну інформацію щодо ліквідації Української православної церкви Київського патріархату як юридичної особи для вивчення законності такого рішення”.

Про це омбудсман написала у фейсбуці в п’ятницю, 7 лютого, після особистого прийому Філарета.

“На особистий прийом завітав особливий гість – святійший патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Під час прийому він поінформував, що до нього звертаються громадяни України, які вважають себе мирянами Української православної церкви Київського патріархату, щодо позбавлення їх права залишатися паствою цієї церкви”, – написала вона.

Денисова додала, що у січні 2019 року Міністерство культури України зняло з реєстрації як юридичну особу Українську православну церкву Київського патріархату, в тому числі Київську патріархію УПЦ КП.

“Згідно ст. 35 Конституції України та Конвенції про захист прав та основоположних свобод кожен має право на свободу думки, совісті та релігії, тому за цим фактом буду звертатися до міністра культури, молоді та спорту України Володимира Бородянського з проханням надати повну інформацію щодо ліквідації УПЦ КП як юридичної особи для вивчення законності такого рішення. Висновки будуть зроблені після детального вивчення офіційної відповіді”, – додала вона.

Читайте також:
Філарета виключили із Синоду ПЦУ

Як інформувала “Новинарня“, згідно з указом Епіфанія, який він видав наприкінці травня 2019-го, документи УПЦ КП після 30 січня 2019 року визнаються недійсними. 

20 червня 2019 року у Володимирському соборі Києва збори під головуванням почесного патріарха ПЦУ Філарета вирішили відновити існування ліквідованої церкви УПЦ КП і скасувати визнання Православної церкви України. У ПЦУ рішення цього зібрання одразу ж назвали “юридично нікчемним”.

24 червня Православна церква України на Синоді позбавила почесного патріарха Філарета прав єпархіального архієрея. Також Синод підпорядкував митрополитові Київському і всієї України Епіфанію безпосередньо всі парафії та монастирі Києва, які до 15 грудня 2018 року були підпорядковані УПЦ КП.

Читайте також:
Філарет відновив УПЦ Київського патріархату

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна