Документи УПЦ КП після 30 січня 2019 року визнаються недійсними, – указ Епіфанія

 

Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній видав указ, згідно з яким документи від імені релігійного об’єднання “Українська православна церква Київського патріархату”, видані після 30 січня 2019 року, є недійсними.

Відповідний указ митрополита Київського і всієї України Епіфанія оприлюднено на сайті ПЦУ в середу, 29 травня.

“Будь-які документи і розпорядження від імені релігійного об’єднання УПЦ КП, яке припинило свою діяльність, видані після 30 січня 2019 року, є недійсними і не підлягають виконанню в Українській православній церкві (Православній церкві України)”, – йдеться у документі.

Згідно з документом, у цьому указі ПЦУ спирається на рішення Собору УПЦ КП від 15 грудня 2018 року під головуванням патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, який, зокрема, постановив:

  • припинити діяльність релігійного обʼєднання УПЦ КП шляхом обʼєднання та приєднання до утворюваної Православної церкви України;
  • припинити чинність Статуту про управління УПЦ КП;
  • припинити діяльність всіх статутних органів релігійного об’єднання УПЦ КП.

Крім того, як нагадується в указі, 15 грудня 2018 року об’єднавчий Собор у Святій Софії Київській одноголосно утворив Православну церкву України та обрав її предстоятеля – митрополита Епіфанія, а 30 січня 2019 року Київська митрополія ПЦУ зареєстрована як керівний центр релігійного об’єднання Православної церкви України. 3 лютого 2019 року відбулася інтронізація предстоятеля.

В указі також наголошується, що священний Синод ПЦУ на своєму засіданні 5 лютого 2019 року вирішив, що святійший патріарх Філарет продовжує керівництво Київською єпархією у складі парафій та монастирів міста Києва (крім Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря).

Однак, як підкреслюється у документі, протягом чотирьох місяців вказана єпархія у складі ПЦУ юридично не зареєстрована і документи на її реєстрацію керуючим єпархією не підготовлені та не подані.

Враховуючи вищезазначене та у зв’язку з оприлюдненням від імені керівництва релігійного об’єднання УПЦ КП, яке припинило свою діяльність, нечинних документів, які вносять смуту в середовище кліру міста Києва, а також для уникнення подальших порушень канонів та Статуту церкви і було видано даний указ.

Крім того, згідно з документом, на прохання релігійної громади Покрова Пресвятої Богородиці в Солом’янському районі міста Києва та її кліру, ця громада тимчасово (до повного виконання рішень священного Синоду від 5 лютого та від 24 травня щодо реєстрації в місті Києві єпархії у складі ПЦУ) приймається в безпосереднє підпорядкування митрополита Епіфанія.

Читайте також:
Синод ПЦУ підтримав Епіфанія. Філарет – проти

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна