Суд поновив справу проти Кернеса щодо катування євромайданівців

 

 

Полтавський апеляційний суд у п’ятницю, 31 січня, задовольнив скарги офісу генпрокурора і потерпілих під час мирних акцій протесту в січні 2014 року в Харкові та відновив справу проти міського голови Геннадія Кернеса та його охоронців щодо катування євромайданівців.

Як повідомила пресслужба офісу генпрокурора, обвинувальний акт направлено на новий судовий розгляд.

“Районний суд Полтави закрив кримінальне провадження за обвинуваченням міського голови та його охоронців у зв’язку з нібито відмовою сторони обвинувачення від підтримання державного обвинувачення. Слід зазначити, що суд, приймаючи таке рішення, незаконно інтерпретував відсутність прокурорів ГПУ влітку 2018 року з невідомих причин в судовому засіданні як фактичну відмову від обвинувачення”, – йдеться в повідомленні офісу.

Як повідомляла “Новинарня“, Геннадій Кернес та його охоронці Блінніков і Сміцький підозрюються у викраденні і побитті учасників Євромайдану 25 січня 2014 року.
2 березня 2015 року Кернесу було повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2, 3 ст. 27, ч. 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч. 2, 3 ст. 27, ч. 2 ст. 127 (катування), ч. 2, 3 ст. 27, ч. 1 ст. 129 (погроза вбивством) Кримінального кодексу України.
2 квітня 2015 року Вищий спеціалізований суд України прийняв рішення перенести розгляд кримінального провадження проти Кернеса із Дзержинського районного суду Харкова до Київського райсуду Полтави.
10 серпня 2018 року Київський райсуд Полтави постановив закрити кримінальне провадження проти Кернеса, Бліннікова та Сміцького у зв’язку з відмовою обвинувачення від обвинувального акта (неявку прокурорів на засідання суду).
Генпрокуратура вважала таке рішення суду незаконним. Тодішня заступниця генерального прокурора Анжела Стрижевська заявляла, що вирішується питання про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 2 ст. 375 Кримінального кодексу України “про сплановане суддею завідомо неправосудне рішення, що спричинило тяжкі наслідки”.

Тодішній Генпрокурор Юрій Луценко додав, що ніхто з 19 прокурорів не прийшов на засідання Київського районного суду Полтави через хворобу.
14 серпня в ГПУ заявили, що не притягатимуть до дисциплінарної відповідальності прокурорів через відсутність на засіданні суду у справі Кернеса.

16 серпня ГПУ подала апеляцію на закриття справи Кернеса.

18 серпня 2018 року суддя Андрій Антонов, який розглядав та закрив “майданівську” справу проти мера Харкова Геннадія Кернеса, подав заяву про відставку.

Читайте також:
Харківська міськрада підтримала “формулу Штайнмаєра” і закликала припинити акції “Ні капітуляції!”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна