День пам’яті захисників ДАПу: в Києві презентують книгу-мартиролог “кіборгів”. МОЖНА СКАЧАТИ

 

У понеділок, 20 січня – в день п’ятих роковин підриву нового терміналу ДАПу – в Національному військово-історичному музеї України презентують книжку “Оборона Донецького аеропорту, 2014-2015. Хроніка бойових втрат. Мартиролог”.

Як повідомляє пресслужба Міноборони, захід почнеться о 14:00.

Видання впорядкували працівники Національного військово-історичному музею та автори проєкту “Книга пам’яті полеглих за Україну”, які здійснили комплексний аналіз усіх наявних джерел про оборону Донецького аеропорту.

Книга містить інформацію про:

  • 96 загиблих, а також 4 зниклих безвісти “кіборгів” безпосередньо на території Донецького аеропорту (зокрема, у новому і старому терміналах, вежі, пожежній частині, злітно-посадковій смузі),
  • хронологічну послідовність докладних даних про близько 300 поранених захисників ДАПу,
  • свідчення 40 учасників боїв за ДАП, які бачили на власні очі смерть побратимів.

До “Мартирологу” включили імена лише тих, хто загинув безпосередньо на території Донецького аеропорту.

“Наразі вважається, що в боях за Донецький аеропорт загинуло понад 100 українських військових, близько 440 – зазнали поранень. Ці цифри теж відповідають дійсності, але в них враховані втрати більш широко – з урахуванням полеглих і поранених у боях за прилеглі опорні пункти (поза межами аеропорту): на “Зеніті” – військовій частині Повітряних сил України, яка прикривала ДАП із повітря, а також під “Монастирем” – місцем скупчення супротивника, який штурмували наші війська”, – зазначив один з упорядників “Мартиролога”, заступник Національного військово-історичного музею України Ярослав Тинченко.

У зв’язку з невеликим накладом паперового варіанта “Мартирологу” ця книга доступна для завантаження за посиланням тут.

Уранці 20 січня загиблих захисників ДАПу вшанують на території Міністерства оборони, в Залі пам’яті. На церемонію приїдуть також родини загиблих героїв, керівники держави, Міноборони та Генерального штабу ЗСУ, політики, громадські діячі.

Як відомо, 20 січня 2015 року російські окупанти підірвали новий термінал Донецького аеропорту, який утримували сили АТО. Бетонні перекриття і стеля у багатьох секціях обвалилася, ховаючи під собою українських захисників. Цього дня загинули близько 50 воїнів України.
22 січня 2015 року вцілілі оборонці вийшли з терміналу, проте багато поранених і контужених українських бійців потрапили в полон.
Оборона терміналів аеропорту тривала 242 дні.

Читайте також:
Нова традиція: в 3-му полку спецпризначення підняли прапор із ДАПу, прошитий осколками

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна