У Раді назвали розмір концентрації землі в одні руки

 

У законопроєкті про обіг землі сільськогосподарського призначення передбачено обмеження кількості землі в одні руки — не більше 10 тис. га.

Про це у понеділок, 13 січня, під час публічного обговорення фінальної версії земельної реформи сказав голова комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський, передає “Укрінформ”.

“Одна юридична або фізична особа не може мати у власності більше 10 тисяч гектарів. Що відбувається, якщо фізична-особа — громадянин України придбала, наприклад, 1 тисячу га, а також вона є одночасно засновником юридичної особи, на яку куплено 5 тисяч гектарів? Це означає, що в сукупності вона володіє вже 6 тис. га, і юридична особа може докупити ще 4 тисячі га, щоб разом було 10 тисяч. Або ця фізична особа може докупити на себе безпосередньо”, – сказав Сольський.

За словами народного депутата, механізм контролю на етапі підписання угоди на купівлю-продаж землі сільськогосподарського призначення було визначено після консультації з Міністерством юстиції, органами нотаріату, приватними нотаріусами.

“Нотаріус перевіряє – скільки на цій людині зареєстровано землі. Крім того, одночасно перевіряє, у яких підприємствах вона є засновником і встановлює також, скільки ці підприємства, де вона є засновником, вже мають у власності (землі, – “Н”). Зважаючи на це, вона може засвідчити угоду, якщо не перевищений ліміт більше 10 тис. га”, – розповів голова комітету.

Читайте також:
“Не приховую, що я дебіл. Жартую”: Милованов відреагував на закиди Коломойського

Нагадаємо, 14 січня учасники акції протесту проти запровадження в Україні ринку земель сільськогосподарського призначення перекрили рух вулицею Грушевського в Києві, на якій розташовані будівлі Кабінету Міністрів та Верховної Ради.

Як писала “Новинарня“, Верховна Рада України в першому читанні 13 листопада підтримала законопроєкт 2178 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення”.

Читайте також:
Зеленський переговорив із фермерами та погодився обмежити володіння землею до 10 тис. га в одні руки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна