У Косові на протесті сербів помітили співробітника спецслужби РФ

 

На акції протесту сербів у косовському місті Грачаниця проти закону про свободу віросповідання в Чорногорії були присутні троє громадян РФ, один з яких був військовослужбовцем російської військової служби ГРУ.

Як пише “Європейська правда”, про це у неділю, 12 січня, повідомив косовський телеканал RTK.

Акція протесту відбувалась 9 січня. За даними ЗМІ, співробітник російської спецслужби незаконно в’їхав у Косово з Чорногорії з підробленим посвідченням представника Місії ООН у Косові (UNMIK).

Двоє інших громадян РФ перебувають у Косові з грудня, повідомляють ЗМІ з посиланням на джерела у косовських органах безпеки. За їх словами, 8 і 9 січня в Грачаницькому монастирі разом з двома іншими росіянами та перекладачем вони зустрілися з сербським духовенством.

За даними тамтешніх ЗМІ, росіяни планують проведення цілої кампанії із “захисту православних святинь” і підвищення активності в місті.

9 січня в Грачаниці відбулася акція протесту на підтримку Сербської православної церкви в Чорногорії. Протестувальники пройшли маршем вулицями  до монастиря Грачаниці.

Як писала “Новинарня“, декілька тисяч людей нещодавно провели акції протесту в Чорногорії проти законопроєкту про релігійну власність, який розкритикували Сербська православна церква та Росія.

Повідомлялося про різні інциденти із залученням поліції, яка затримала близько півсотні людей.

Парламент Чорногорії 27 грудня 2019 року схвалив законодавство на тлі протестів просербських опозиційних депутатів, які намагалися запобігти голосуванню, спричинивши сутички в асамблеї.

Церква наполягає на тому, що закон дозволяє державі вилучити її власність, включаючи монастирі, храми та інші активи. Уряд Чорногорії заперечив, що хоче це зробити.

Міністерство закордонних справ Росії 31 грудня 2019 року приєдналося до критики Сербської православної церкви на адресу чорногорського закону, висловивши “серйозну стурбованість” і заявивши, що законодавство спрямоване на витіснення сербської церкви з Чорногорії.

У відповідь міністерство закордонних справ Чорногорії звинуватило Москву у втручанні в справи незалежної держави-члена НАТО.

Раніше Чорногорія також звинуватила Росію в спробі державного перевороту в 2016 році, метою якого було не допустити членства країни в НАТО. Москва заперечила причетність.

Читайте також:
Влада Чорногорії домагатиметься автокефалії для своєї православної церкви

“Підрозділ 29155”: у Європі діє надсекретний підрозділ ГРУ РФ, – New York Times

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна