“Новинарні” — 4 роки

 

Дмитро Лиховій
головний редактор “Новинарні

У ці дні чотири роки тому, в січні 2016-го, народилася наша “Новинарня“: почала наповнюватися стрічка, яку ми робимо невпинно 🙂 і нині, і повсякчас.

За цей час на сайті вийшло вже понад 35 тисяч матеріалів, із них майже 400 — лонгріди.
З нами співпрацюють міністерства, Генштаб, підрозділи Збройних сил України, посольства, нашими матеріалами послуговуються представництва України в міжнародних організаціях. А головне — сотні тисяч наших читачів.

Чесно кажучи, тоді, на початку 2016-го, я — недавно демобілізований офіцер ЗСУ — починав нову справу після більш як 20 років роботи в газеті та навіть гадки не мав, до якого рівня доросте “Новинарня“. Тому що починалося все без копійки в кишені, на голому ентузіазмі. Просто створив домен, заплатив на пробу за хостинг, купив тему для “Вордпресу” — здається, вклався в неповну тисячу гривень.

Тоді ми з Лесею працювали лише удвох. Сьогодні в “Новинарні” постійно працюють п’ять людей, ще близько десяти є нашими постійними авторами та іншими помічниками-співробітниками.

І, мабуть, у нас непогано виходить. Наприклад, у грудні ми зробили ще один великий крок уперед, досягнувши відвідуваності у більш як 830 тисяч сеансів за місяць (2,062 млн сторінок) та випередивши деякі сайти, що мають у десятки, багато десятків більший бюджет.

У чому секрет? Мабуть, у любові, з якою ми робимо свій сайт. У тому, що наш колектив — як одна сім’я. А головне — у тому, що ми — видання з цінностями, зі своїм об’єктивним українським поглядом, без “джинси”, заказухи, і ми знайшли свого читача. Читача України, що воює.

Хтось інший без постійного фінансування від великих грошових мішків кинув би цю затію вже через рік. Але ми будемо тягнути цього воза й далі. Я не сприймаю це як бізнес. Це дещо соціально-відповідальне, суспільно-потрібне, і воно ж — те, що я вмію робити і що мені подобається чи не найбільше.
Ну подумаєш, у якийсь місяць після виплати гонорарів і податків (а їх сплачується, відповідно, все більше) я сам посиджу без зарплати. 🙂

Хоча, знаєте… Іноді я думаю: якби не всі 560 тисяч наших користувачів, а хоча б постійні наші читачі — їх у нас 185 тисяч — переказали б у фонд “Новинарні” по 10 (десять) гривень, це щось як пів чашки кави — ми б отримали 1 850 000 грн. На нинішньому рівні цих грошей нам вистачило б на два роки. Але, звісно, ми могли б розвернутися, розвинутися, взяти на роботу ще більше стрічковиків, кореспондентів, могли б готувати й оплачувати значно більше великих, ексклюзивних текстів, створили б кілька нових розділів, нарешті переїхали б на окремий сервак і движок. Офіс… Ех! Світ дрімз.

А поки що ми тримаємося на ваших пожертвах (з них основні — трохи більшого розміру, постійні, від чотирьох-п’яти людей) плюс невеликі надходження від реклами, спорадичні гранти й рідкісні конкурси.

Вас — тих, хто підтримує “Новинарню” фінансово протягом року — сотні. Три десятки з них — через Patreon. Величезна подяка всім!

При цьому тих, хто відгукнувся на попередній заклик наприкінці грудня, було 18.
4310 грн прийшли на рахунок у Приватбанку (Михайло О. — подяка за 2 тис.!, Світлана К., Ярослав З., Юрій Г., Ганна К., Роман Л., Костянтин К., Наталія М., Маргарита Д., Ігор Л., сім невідомих переказів), ще 1500 грн — на Монобанк (Андрій Д., Зоряна Л., Владислав С., Дмитро Д., Інна П.). Разом — 5810 грн. Трохи більш ніж пів місячної зарплатні редактора стрічки.

І це дуже непогано насправді.

Але я ще раз використаю “адмінресурс” і закличу, на честь нашого дня народження:

читаєте? оцінюєте? будь ласка, підтримайте “Новинарню” гривнею.

Будь ласка. Це як заплатити за каву в кіоску.

А в нас — хороша “кава”. Хоча, звісно, і з гірчинкою. Час такий.

Приватбанк
№ 5363 5423 0856 4211
 Лиховій Дмитро Вікторович (гривні)

Monobank
5375 4141 0996 5284 Лиховій Дмитро Вікторович (гривні)

При першому переказі ви маєте нагоду поставити галочку — і зробити цей платіж щомісячним. Це була б дуже респектна абонплата.

Також кожен прихильник “Новинарні” має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon.

Читайте також:
Найкращі тексти “Новинарні” 2019 року: ми старалися

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна