“Рука Москви” у справі “банди Торпеда” стане недоведеним міфом, – адвокат

 

Кінцеві замовники теракту на День Незалежності 2017 року у справі “банди Торпеда” ймовірно не будуть знайдені, а версія Арсена Авакова про “руку Москви” займе достойне місце в переліку недоведених міфів.

Таку думку висловила в колонці для “Української правди” представниця адвокатського об’єднання “Міллер” Ольга Веретільник.

Йдеться, нагадаємо, про групу зловмисників із кола екс-“регіоналів”, яких нібито підозрюють одразу в дев’яти злочинах, скоєних у 2016-2017 роках, спрямованих на розпалювання ксенофобії, релігійної нетерпимості і міжнародних конфліктів.

За даними адвоката, сукупно чотири особи звинувачуються у вчиненні 13 нападів – від осквернення пам’ятників та синагог до кидання гранат у посольства та відділення поліції.

Аваков їх охрестив “бандою Торпеда”.

Так, міністр МВС у 2017 році стверджував:

“Затримані виконавці та їх керівник входять до групи впливу в минулому народних депутатів від Партії регіонів від Черкаської області – Володимира Олійника та Сергія Тулуба. Слідством задокументовано ланцюжок контактів злочинців із зазначеними персонами, які нині перебувають в Російській Федерації, а також з рядом керівників партії Опозиційний блок, що знаходяться в Україні”.

Веретільник пише, що її адвокатська компанія представляє потерпілих від нападу цієї “банди”, що стався в центрі Києва 24 серпня 2017 року на День Незалежності.

Читайте також:
Аваков викрив банду “Торпеда”, нібито причетну до дев’яти резонансних злочинів

Тоді невідомий кинув у натовп людей на вулиці Грушевського гранату. В результаті вибуху постраждали дружина і теща Героя України Валерія Чибінєєва та ще один військовослужбовець.

У зв’язку з цією та низкою інших подій на початку жовтня 2017 року правоохоронці затримали двох осіб: Сергія Бахчевана та Бориса Мушенка (виконавців). Відбулося це дорогою до пам’ятного знаку, присвяченого переходу угорських племен через Карпати, який Бахчеван і Мушенко, судячи з матеріалів справи, збирались підірвати.

“Після детального вивчення всіх 22 томів справи я зрозуміла, що твердження Авакова про зв’язок справи з Олійником, Тулубом, та “персонами з Російської Федерації” ґрунтувалося на документі, що називається “Протокол про результати зовнішнього аудіо-, відеоконтролю за особою” щодо Бориса Мущенка. По суті, це стенограми розмови останнього з оперативним працівником у грудні 2017 року. У ній Мущенко розповідає про те, як взагалі втрапив у цю історію, і яка була його роль”, – розповідає захисниця в кримінальному провадженні.

Читайте також:
Атака дронів. Аброськін каже, що банда “Торпеда” готувала замах на Авакова з безпілотниками

Далі Веретільник наводить фрагменти розмови оперуповноваженого та Мущенка, де згадується ймовірна “рука Москви”, якою так впевнено оперував міністр МВС.

Оперуповноважений: “Ця двіжуха [згадана вище серія терактів] може нестися із Москви”.

Мущенко: “Або з Донецька може”.

Оперуповноважений: “Або з Донецька?”

Мущенко: “Більше всього, шо з Донецька. Наверно. А може, з Москви…”

“Інших матеріалів на підтвердження тез Авакова про кінцевих замовників терактів у справі просто немає, хоча версія виглядає реалістичною. На жаль, матеріали справи наштовхують на думку, що слідство і не планувало рухатись далі, ніж встановлення виконавців нападів. Тому інші докази і відсутні – далі ніхто нічого не шукав і не досліджував”, – пише адвокатка.

“Є всі підстави припускати, що кінцеві замовники теракту на День Незалежності 2017 року та інших діянь наших “героїв” так і не будуть знайдені. А версія Арсена Авакова про Тулуба, Олійника та “руку Москви” займе достойне місце в переліку недоведених міфів”, – додає юрист.

Читайте також:
Граната, яка уразила родичів Героя України Чибінєєва,
призначалася для авто з військовими, – Луценко

Як інформувала “Новинарня“, 24 серпня о 14:06, після закінчення параду Незалежності в Києві, в поліцію надійшло повідомлення про вибух на вулиці Грушевського (неподалік від будівлі Кабінету Міністрів, навпроти Національного художнього музею).
Спершу ішлося про двох поранених – чоловіка й жінку, невдовзі речниця ГУ НП в Києві Оксана Блищик заявила, що троє осіб отримали тілесні ушкодження (дві жінки та чоловік).

За свідченнями очевидців, вибухнув невідомий пристрій, який імовірно кинули з Маріїнського парку, розташованого вище рівня вулиці.

Вибух відбувся в повітрі, приблизно на висоті людського зросту. За словами волонтерів, які спілкувалися з потерпілими, вибухнула граната РГД-5.

Слідчі розпочали кримінальне провадження за ст. 15 ч. 2 ст. 115 (“замах на умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб”) Кримінального кодексу України.

Як стало відомо, поранення в голову отримала зокрема теща учасника АТО Валерія Чибінєєва, вона залишається у стабільно важкому стані.
Інший потерпілий – ветеран АТО, офіцер, колишній боєць ВДВ (звільнений у запас), екс-командир роти снайперів 79-ї окремої десантно-штурмової бригади, учасник боїв за Донецький аеропорт, лицар ордена Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

Валерій Чибінєв – військовослужбовець Збройних сил України, капітан, командир роти снайперів 79-ї окремої десантно-штурмової бригади ВДВ, учасник боїв в авдіївській промзоні. Уродженець Бердянська.
У 2016 році він був нагороджений “Золотою зіркою” Героя України на Майдані Незалежності перед парадом на честь 25-річчя Незалежності.

За даними ЗМІ, він був запрошений також на президентський прийом з нагоди 26-річчя Незалежності. В цей час дружина й теща, які приїхали з Валерієм, гуляли по Києву, їх супроводжував побратим Героя.

Читайте також:
Президент нагородив нацгвардійця Добровольського,
який після вибуху врятував тещу Героя України Чибінєєва

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна