Аваков викрив банду “Торпеда”, нібито причетну до дев’яти резонансних злочинів

 

Правоохоронці затримали групу зловмисників із кола екс-“регіоналів”, яких нібито підозрюють одразу в дев’яти злочинах, скоєних у 2016-2017 роках, спрямованих на розпалювання ксенофобії, релігійної нетерпимості і міжнародних конфліктів.

Про викриття банди ОЗГ “Торпеда” на прес-конференції 2 жовтня заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

За його словами, затримання відбулося при спробі підриву угорського пам’ятника на Закарпатті.

На початку він зазначив, що ця інформація вже доведена до відома послів країн-партнерів України.

За словами Авакова, фахівці карного розшуку Нацполіції затримали двох зловмисників біля кордону з Угорщиною, ще один – у розшуку.

При затриманні було вилучено спеціально підготовлений вибуховий пристрій з приєднаним газовим балоном для детонації і гранати РГД-5.

“Вони їхали підривати угорський пам’ятник на кордоні з Україною – виконувати чергове замовлення. Завдання було зробити терміново – останнім часом українсько-угорські відносини натягнулися. Теракт проти угорського пам’ятника на Верецькому перевалі в Закарпатській області мав підлити масла у вогонь”, – відзначав Аваков.

“Ми маємо прямі докази участі цієї злочинної групи у як мінімум дев’яти злочинах. Це відповідні докази – зразки ДНК цих персон, свідчення самих затриманих та аналіз цих людей на місці злочину”, – розповів на брифінгу Аваков, якого цитує “Українська правда”.

“Вони входять до впливу до колишніх народних депутатів з Партії регіонів – Володимира Олійника та Сергія Тулуба. Є зафіксовані контакти цих осіб з цими екс-народними депутатами, які перебувають на території РФ”, – зазначив міністр.

“Доведено незаперечні факти участі цієї групи в дев’яти злочинах, скоєних у 2016-2017 роках і спрямованих на розпалювання ксенофобії, релігійної нетерпимості і міжнародних конфліктів”, – заявив Арсен Аваков.

За його словами, отримано дані свідчать, що злочинна групу, яка скоїла такі злочини в різних містах:

1. У місті Чернівці, де в ніч на 19.11.2016 була сплюндрована Центральна єврейська синагога, на головний фасад якої було нанесено антисемітський напис.

2. У місті Умань, де 21.12.2016 зловмисники проникли на могилу рабі Нахмана і кинули голову свині з вирізаною свастикою.

3. У місті Київ, де 8.06.2017 зловмисники кинули гранату в посольство США.

4. У місті Львів, де 30.06.2017 зловмисники спробували підпалити синагогу.

5. У місті Луцьк, де 10.07.2017 зловмисники кинули вибуховий пристрій у консульство Польщі.

6. У Києві, де 24.08.2017 в День Незалежності була кинута граната на вулиці Грушевського і були поранені рідні Героя України Валерія Чибінєєва.

7. У Києві, на вул. Курбаса де того ж дня (24.08.2017) гранатою був пошкоджений пам’ятник учасникам бойових дій.

8. У місті Умань, де 21.09.2017 була кинута граната, від якої постраждали громадяни держави Ізраїль.

9. Група була затримана при виконанні теракту з підриву пам’ятника угорцям на Верецькому перевалі в Закарпатській області.

Читайте також:
Граната, яка уразила родичів Героя України Чибінєєва,
призначалася для авто з військовими, – Луценко

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна