Обвинуваченого у вбивстві 10 спецпризначенців ЗСУ Бутрименка внесли у список на обмін, – адвокатка

 

Фермера з Донеччини Миколу Бутрименка, який видав так званій “ДНР” у 2014 році українських військових, внесли до списку на обмін полоненими між Україною та бойовиками.

Про це стало відомо у четвер, 26 грудня, під час підготовчого засідання Оріхівського райсуду Запорізької області, що повторно слухає справу Буртименка після апеляції, передає “Радіо Свобода”.

За клопотанням прокуратури підозрюваному також змінили запобіжний захід з тримання під вартою на особисте зобов’язання.

“Клопотання обґрунтоване тим, що учасники Тристоронньої контактної групи з обміну полонених на виконання Мінських угод і домовленостей у “нормандському форматі” про “обмін всіх на всіх” досягли домовленості про включення Бутрименка у список на обмін. Наскільки розумію, прокурор поїхав до Маріупольського СІЗО, і сьогодні або завтра Бутрименка заберуть співробітники Служби безпеки. Тобто він не поїде сам додому – буде скерований працівниками СБУ до місця збору всіх, і будуть чекати, коли буде старт на обмін”, – сказала адвокатка потерпілих Олена Яркіна.

Наразі справу проти Бутрименка не закрили, він залишається у статусі обвинуваченого. Наступне засідання суду у його справі призначили на 15 січня – він має або прибути до суду особисто, або брати участь у засіданні в режимі відеоконференції.

Як писала “Новинарня“, відповідно до даних обвинувачення, 29 липня 2014 року 19 бійців 3-го полку спецпризначення з Кіровограда розшукували в районі села Латишеве Шахтарського району (біля Сніжного) пілота українського літака Су-25, який був збитий проросійськими силами 23 липня.

Підприємець Микола Бутрименко із села Дмитрівка приязно зустрів військових та запропонував їм переночувати в ангарі його ферми (він керував агрофірмою “Імені челюскінців”, був депутатом Шахтарської райради Донецької області від “Партії регіонів”), а сам повідомив про це бойовикам. Ті прибули на місце на БТРах і БМП на чолі з майбутнім “мером” Горлівки Станіславом Кімом.

Бойовики розстріляли ангар з кулеметів. Частина українських бійців загинула на місці, інші потрапили в полон, кільком вдалося врятуватись.

До полону бойовиків також потрапив льотчик Юрій Шевцов. Його було звільнено 2 вересня 2014 року.

Згідно з деякими свідченнями, Бутрименко знущався над полоненими, зокрема, за деякими даними, бив їх палицею.
Як повідомляли запорізькі ЗМІ, деякий час Микола Бутрименко їздив на підконтрольну Україні територію по пенсію, але згодом став обережнішим і лінію розмежування вже не перетинав.
У червні 2016 року українські спецпризначенці затримали його в “сірій зоні”, поруч із блокпостом сепаратистів на КПВВ “Мар’їнка”.

Прокуратура Донецької області кваліфікувала цю подію як теракт, розслідувала справу й передала до суду (два окремих провадження – щодо Бутрименка і бойовиків).

Спільник бойовиків перебував у Маріупольському СІЗО.

Крім Бутрименка й Кіма, слідством встановлено особи ще трьох причетних до розстрілу військових – це Андрій Борисов, Олексій Новіков та Іван Бірков.

“У цьому кримінальному провадженні потерпілими визнано 23 особи, з яких 9 осіб – це військовослужбовці, які залишилися живими, п’ятеро з яких пройшли через полон незаконних збройних формувань на території непідконтрольній Україні, решта – це матері, батьки, дружини і близькі родичі загиблих 10 військовослужбовців”, – повідомляла волонтерка Ольга Решетилова.

Наразі суд щодо вбивць проходить заочно, адже бойовики перебувають на окупованих територіях.

16 травня 2019 року Куйбишевський районний суд Запорізької області визнав винним у фінансуванні тероризму Миколу Бутрименка та призначив вирок — позбавлення волі строком на 8 років з позбавленням права обіймати керівні посади з організаційно-розпорядчими функціями та здійснювати фінансово-господарську діяльність на строк два роки та з конфіскацією майна.

Відповідно до “закону Савченко”, Миколі Бутрименку зарахували термін перебування в СІЗО у строк відбування покарання. Зважаючи на те, що він перебував під вартою з 1 липня 2016 року, підсудний відбув 6 років ув’язнення (один день попереднього ув’язнення вважають за два дні позбавлення волі).

Читайте також:
Справи Майдану: “беркутів” із “чорної роти” можуть сьогодні звільнити на обмін, – Insider

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна