Справи Майдану: “беркутів” із “чорної роти” можуть сьогодні звільнити на обмін, – Insider

 

У четвер, 26 грудня, Апеляційний суд Києва планує розглянути скаргу екс-“беркутівців”, яких обвинувачують у розстрілах людей на Майдані під час Революції гідності в лютому 2014 року. Імовірно, готується їхнє звільнення з-під варти в рамках обміну полоненими з ОРДЛО.

Про це повідомляє Insider з посиланням на власні джерела.

Як пише видання, колишні працівники спецпідрозділу “Беркут” оскаржили свої запобіжні заходи.

“Святошинський суд Києва передасть документи стосовно обвинувачених до Апеляційного суду Києва не пізніше 13-ї години. Це свідчить про те, що розглядати апеляцію готуються сьогодні”, – йдеться в повідомленні.

Крім того, потерпілі у справі повідомили, що хочуть бути присутніми на розгляді апеляції захисту і подадуть таке клопотання до Апеляційного суду. Представниця потерпілих Євгенія Закревська та родичі Героїв Неббесної сотні подали клопотання про те, аби суд повідомив їх належним чином про засідання.

Раніше в ЗМІ поширювалась інформація про те, що “беркутівців” готують до обміну за запитом сепаратистів “ДНР/ЛНР”. Відповідні заяви були озвучені на переговорах Тристоронньої контактної групи.

Як писала “Новинарня“, в грудні Святошинський районний суд міста Києва відпустив з-під варти екс-“беркутівця” Олександра Маринченка, обвинуваченого в розстрілі 48 активістів Євромайдану.

Однак той самий Святошинський райсуд залишив під арештом решту “беркутів”, що проходять по справі. Це дало підстави говорити, що Київ не віддасть на обмін обвинувачених у важких кримінальних злочинах, які не мають відношення до війни на Донбасі.

Утім, журналістка “Інсайдера” Ольга Худецька вважає це “відволікаючим маневром” і звертає увагу на “блискавичне” призначення розгляду в апеляційній інстанції – га наступний робочий день після першої інстанції.

“Справу “беркутівців” зараз розглядає суд, і юридично легального способу виїзду закордон у них немає, окрім як повного зняття всіх запобіжних заходів з кожного обвинуваченого. В іншому випадку ті, хто сприятиме їх переміщенню за кордон, по суті будуть пособниками втечі підсудних”, – пише Худецька і ФБ.

Читайте також:
Трьох “беркутівців” не готували до обміну з ОРДЛО, – прокурор

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна