“Зійшлися посередині”. Директор Нафтогазу пояснив суть компромісу з РФ щодо газового транзиту

 

Виконавчий директор “Нафтогазу” Юрій Вітренко назвав “складним для всіх сторін компромісом” домовленості щодо газового транзиту з російським “Газпромом”.

Відповідний допис Вітренко зробив на своїй сторінці у Facebook у суботу, 21 грудня.

“Про що домовилися. 3 мільярди доларів “живими грошима” до кінця цього року. Таким чином у повній мірі буде виконано рішення Стокгольмського арбітражу за транзитною справою. Тут повна перемога”, – написав Вітренко.

За його словами, обсяги транзиту може бути збільшено.

“Транзит буде продовжено. Визначені транзитні потужності на п’ять років, за які “Газпром” гарантовано має заплатити. Але обсяги транзиту можуть бути і більшими, просто потрібно буде додатково їх бронювати (і платити за значно вищим тарифом) на рік/квартал/місяць/добу наперед”, – зазначив Юрій Вітренко.

“Перемога чи зрада? “Газпром” хотів [угоду тривалістю] один рік, ми – десять, зійшлися посередині. Гарантовані потужності – теж приблизно посередині між тим, що пропонував “Газпром” і що хотіли ми. Так що тут складний для всіх сторін компроміс”, – написав він.

Окремо Вітренко додав, що “Газпрому” доведеться укласти з “Нафтогазом” угоду на організацію транзиту на п’ять років. З визначеними обсягами, під які “Нафтогаз” забронює потужності. За ці потужності “Газпром” гарантовано повинен заплатити “Нафтогазу”, а “Нафтогаз” потім оператору. В угоді між “Газпромом” і “Нафтогазом” буде наперед визначений тариф”.

Крім того, ця угода буде укладена відповідно до норм міжнародного права і з міжнародним арбітражем і повністю відповідатиме європейським нормам.

Також виконавчий директор НАК пояснив схему, за якою російська компанія платить “Нафтогазу” за заброньовані потужності, а НАК платить потім оператору газотранспортної системи.

“Навіщо потрібен “Нафтогаз”? Справа в тому, що “Газпром” не готовий працювати за стандартним договором і брати на себе всі ризики українського законодавства та регулювання. Враховуючи ризики змін у нормативно-правовій базі, які можуть статися кожен день”, – написав Вітренко.

При цьому він зазначив, що “існують ризики того, що фінальні угоди не будуть підписані”. Однак уточнювати, про що саме йде мова, він не став.

Як повідомляла “Новинарня“, 20 грудня представники Європейської комісії, України та Російської Федерації досягли остаточної домовленості з принципових позицій щодо транзиту російського газу через територію України після 2019 року.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.