Нова угода України і РФ про транзит газу: на 5 років, із погашенням боргу $3 млрд

 

НАК “Нафтогаз України” і російський “Газпром” домовилися про контракт на транзит газу територією України на п’ять років з можливістю пролонгації ще на 10 років. Угода передбачає мінімальний обсяг транзиту – 65 млрд кубометрів газу в перший рік і по 40 млрд кубометрів – у наступні чотири роки.

Про деталі п’ятничних домовленостей розповів міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель на брифінгу в суботу, 21 грудня, передає “Українська правда”.

За його словами, новий контракт передбачає відкликання майбутніх судових позовів “Нафтогазу” і “Газпрому”.

Таким чином, “Нафтогаз” відкличе позов проти російського “Газпрому” на 12,25 млрд доларів. Водночас “Газпром” погоджується виплатити Україні грішми до Нового року більше 2,9 млрд доларів згідно до рішення Стокгольмського арбітражу.

“Рішення про 3 мільярди чітко визначене, а рішення про інші позови будуть в рамках пакету відкликані”, – сказав міністр.

“У пакеті з продовженням транзиту варіант, який передбачається – це повне врегулювання всіх вимог з усіх боків. Не залишиться ніяких відкритих позовних вимог з жодного боку після того, як це пакетне рішення буде впроваджене”, – пояснив Оржель.

Також, за його словами, “сторони розуміють, що тариф (на транспортування російського газу територією України) має зростати”.

“Буде певне збільшення тарифу на транспортування. Відповідне збільшення тарифу, виходячи з обсягів, керуючись європейськими методологіями визначення тарифу, визначать регулятори”, – сказав Олексій Оржель.

Міністр також розповів, що сторони домовилися забезпечувати роботу в рамках європейського законодавства, за європейськими методологіями, і що в пакетному рішенні не згадується арбітраж щодо активів у Криму.

У свою чергу, виконавчий директор НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко на брифінгу зазначив, що до Нового року мають бути укладені відповідні угоди, необхідні для продовження транзиту.

“Ми маємо підписати все до 29 грудня, для того, щоб із 1 січня був збережений транзит”, – сказав Вітренко.

При цьому в п’ятницю укладено протокол зустрічі представників Європейського Союзу, України та Російської Федерації, а також компаній цих країн (ТОВ “Оператор газотранспортної системи України”, НАК “Нафтогаз України”, ПАТ “Газпром”). Його фотокопію 21 грудня опублікувала пресслужба Кабміну.

Як уточнив на брифінгу Юрій Вітренко, в підписаному сторонами протоколі ніяких домовленостей щодо поставок газу немає.

“У протоколі зазначена можливість, що сторони – Україна, РФ і ЄС – розглянуть питання поставок газу, але це не є частиною пакету. Ніяких домовленостей щодо поставок газу – прямих або не прямих – у цьому протоколі немає”, – наголосив виконавчий директор “Нафтогазу”.

Про прямі поставки – ми виключили цю позицію. Ви побачите в протоколі те, що якщо вони потенційно і будуть здійснюватися, то лише на базі ціни європейського хабу, але в рамках пакетних домовленостей, які ми досягли, прямих поставок нема. Там написаний лише принцип, на якому вони можуть бути здійснені. Для нас надзвичайно важливо, що там немає політичної ціни, там дійсно є європейський хаб. Це потенційно може вивчатися, але не є елементом пакету”, – додав міністр енергетики Олексій Оржель.

Як інформувала “Новинарня“, 20 грудня представники Європейської комісії, України та Російської Федерації досягли остаточної домовленості з принципових позицій щодо транзиту російського газу через територію України для європейських споживачів і врегулювання взаємних претензій.
За підсумками переговорів у Мінську Росія та Україна підписали протокол домовленостей про продовження транзиту газу через Україну й врегулювання взаємних вимог.

Дедлайн для укладення довгострокового контракту на транзит російського газу в Європу через територію України за європейськими правилами і українським законодавством сплив 13 грудня.
Перед тим, 18 листопада, “Газпром” направив “Нафтогазу” пропозицію про продовження на рік діючого контракту або укладення нового договору про транзит газу.
25 листопада “Нафтогаз” відповів, що сторони мають і надалі обговорювати продовження транзиту за європейськими правилами у тристоронньому форматі. При цьому Україна наполягала на новому довгостроковому контракті щодо транзиту російського газу в ЄС.
У НАК “Нафтогаз” припускали, що Москва не підпише новий контракт щодо транзиту газу, але Україна та європейські партнери були готові до цього і накопичили достатньо запасів газу у сховищах.

Росія пішла на укладення нового контракту через транзит газу через територію України, бо до кінця 2019 року не було добудовано газопровід “Північний потік-2”.

Читайте також:
Єврокомісія, Україна і РФ досягли принципової угоди про транзит газу

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна