Бригадним генералам у ЗСУ – бути. Рада схвалила реформу вищих офіцерських звань

 

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроєкт “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо військових звань військовослужбовців”, яким передбачається узгодити нинішню систему військових звань вищого офіцерського складу Збройних сил України зі стандартами НАТО.

Як передає “Новинарня“, 19 грудня Рада прийняла проєкт, підготовлений нардепами з “оборонного” комітету ВР, за основу 267 голосами “за”.

При цьому позитивне голосування було б неможливе без підтримки опозиції (“ЄС” – 21 голос, “Батьківщина” – 17, “Голос” – 14).
Фракція монобільшості “Слуга народу” дала лише 189 голосів.

Законопроєкт № 2247 пропонує внести зміни і доповнення до Статуту внутрішньої служби, Дисциплінарного статуту, Стройового статуту, Статуту гарнізонної та вартової служб ЗСУ та Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” щодо встановлення нових військових звань вищого офіцерського складу відповідно до військових звань, прийнятих у провідних державах-членах НАТО.

Зокрема передбачається запровадити звання “бригадний генерал”, “командор-адмірал”, замість звання “генерал-полковник” — звання “генерал”, а звання “генерал армії України” скасувати.

“Проєкт закону №2247 спрямований на приведення військових звань вищого офіцерського складу до стандартів провідних європейських країн та НАТО. Законопроєкт пов’язаний із законом №205-IX, який було прийнято 17.10.2019 року та яким було змінено звання військовослужбовці сержантського і старшинського складу.
Пропонується шляхом внесення змін і доповнень до Статутів ЗСУ та Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» запровадити звання вищого офіцерського складу «бригадний генерал», «командор-адмірал», а замість звань «генерал-полковник» та «генерал армії» – запровадити звання «генерал»”, – пояснили в ГО “Юридична сотня”, рекомендуючи законопроєкт №2247 до схвалення за основу та в цілому.

Читайте також:
“Не зміна погонів, а новий зміст”: міністр Загороднюк пояснив сержантську реформу

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна