“Не зміна погонів, а новий зміст”: міністр Загороднюк пояснив сержантську реформу

 
Андрій Загороднюк
міністр оборони України

(FB)

Через кілька років, дивлячись на українську армію, ми скажемо, що один з важливих факторів змін парламент заклав 17 жовтня, коли ухвалив закон, який започаткував масштабну реформу сержантського складу.

29 листопада його підписав президент України Володимир Зеленський.

Що тепер зміниться в армії?

Трансформуються військові звання сержантів та старшин. Чию систему звань ми вважаємо зразковою? НАТОвську. Саме тому звання приведені у відповідність до стандартів Північноатлантичного альянсу. Тепер звань дев’ять: рекрут (пояснюю нижче), молодший сержант, сержант, старший сержант, перший сержант, штаб-сержант, майстер сержант, старший майстер-сержант та головний майстер сержант.

⏹ Варто пояснити, що нові військові звання — не зміни шевронів, а новий зміст діяльності цієї категорії військовослужбовців.

Це елемент побудови кар’єри. Елемент, який підвищує мотивацію та «змащує» механізм просування по службі військовослужбовців. Про що мова? Нові звання є також необхідною умовою для переходу на нову систему грошового забезпечення — його розмір буде залежати не так від посади, як від військового звання з урахуванням вислуги. Вже зараз тарифні розряди за деякими сержантськими і офіцерськими посадами є однаковими (тому в них однакова зарплата).

⏹ Змінюється і імідж та функціонал сержантського корпусу. Віднині це радники командира з питань підготовки рядового чи сержантського складу, зокрема, у бойовій підготовці. У офіцерів тепер звільняються руки для довгострокового планування.

⏹ Вводиться (для багатьох дивне) найнижче військове звання рекрут. Рекрут – це молодий чоловік або жінка, який уклав контракт на випробувальний термін, але не пройшов повний курс військової підготовки. По суті, у ЗСУ стартує якісний відбір кадрів для військової служби: люди знайомляться з професією та випробовують самі себе, а командири — придивляються до кандидатів на професійну службу.

Читайте також:
Сержанти за стандартами НАТО: Рада законом прибрала із ЗСУ прапорщиків

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна