Рада ухвалила Виборчий кодекс із поправками Зеленського

 

Верховна Рада в четвер, 19 грудня, ухвалила в цілому Виборчий кодекс, урахувавши пропозиції президента України Володимира Зеленського.

Оновлений документ підтримали 330 депутатів, які представляють усі фракції парламенту, передає Liga.net.

Двоє нардепів голосували “проти”, десятеро утрималися.

Скріншот із відео

Кодекс скасовує голосування за нардепів за одномандатними округами.

Депутатів парламенту тепер обиратимуть лише за пропорційною системою, партії пропонуватимуть загальнодержавний список кандидатів.

Перша дев’ятка залишиться тільки в загальнодержавному списку, решта розподілятиметься за 27 регіональними списками, в яких має бути не менше п’яти і не більше 17 кандидатів.

Виборчими регіонами стануть області України, при цьому Київ буде розділено на два округи (лівий берег і правий берег, до останнього приєднаний закордонний округ), також на два округи, Дніпропетровський і Криворізький, буде розділена Дніпропетровська область. Херсонська область, АР Крим і Севастополь будуть об’єднані в Південний округ.

При формуванні партійних списків партії будуть зобов’язані дотримуватися гендерного балансу: в кожній п’ятірці кандидатів має бути не менше двох осіб кожної статі.

У виборчому бюлетені можна буде проголосувати за регіональний список партії в цілому і підтримати конкретного депутата з цього списку.

Нагадаємо, Виборчий кодекс у першому читанні попередній склад Верховної Ради ухвалив 7 листопада 2017 року, у цілому парламент підтримав кодекс 11 липня 2019 року.

Президент Володимир Зеленський 13 вересня повернув Виборчий кодекс на повторний розгляд, запропонувавши 17 змін.

17 грудня профільний комітет рекомендував Верховній Раді підтримати всі пропозиції президента.

Як писала “Новинарня“, Партія “Слуга Народу”, окрім державного фінансування своєї діяльності, також отримає з державного бюджету 114 млн грн компенсації витрат на парламентські вибори.

Читайте також:
На дільницях має бути прапор України, – секретар РНБО про вибори в ОРДЛО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна