Нові “нормандські” саміти матимуть сенс, якщо до кінця року звільнять полонених, – Пристайко

 

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що наступні зустрічі лідерів у “нормандському форматі” матимуть сенс у тому разі, якщо до кінця 2019 року відбудеться обмін полоненими, домовлений на саміті 9 грудня в Парижі. Але такі зустрічі все одно слід проводити.

Як передає “Новинарня“, про це Пристайко сказав у великому інтерв’ю інформагентству УНІАН.

Пристайко погодився, що на паризькому саміті одним із головних у переговорах із президентом РФ Путіним було питання повернення кордону під український контроль.

“Це те питання, в якому нам зараз не вдалося досягти ніякого прогресу. Так, ми наполягаємо, ми вимагаємо, ми рекомендуємо, пропонуємо. Все, що завгодно можна використати, будь-яке дієслово. Але ні. На цьому напрямку не досягнуто жодного прогресу“, – сказав глава МЗС.

Відповідаючи на запитання: “Якщо за чотири місяці ситуація не зміниться, чи буде проводитися зустріч лідерів?”, Вадим Пристайко заявив: “Думаю, що зустріч лідерів буде проводитися, тому що є інші питання, які обговорюються, попри те, що для нас з вами ключове значення має кордон. Але ми не можемо залишити без уваги людей, яких ще не обміняли. Правда?”

“Тобто це нам все одно необхідно робити… І ми подивимося, наскільки зараз відбудуться ці зміни. Якщо вони відбудуться до кінця року, якщо ми зможемо обміняти людей, тоді ці зустрічі мають сенс“, – зазначив Пристайко.

Також міністр визнав, що Росія не бажає адаптувати Мінські угоди до нових реалій, на що вказувала канцлер ФРН Ангела Меркель.

“Ми наполягаємо (на коригуванні Мінських угод – “Н”). Але тут нема що приховувати – від російської сторони ми не бачимо ніякої згоди на їх адаптацію. Вони читають там, де їм зручно. Вони читають це як абсолютну Біблію. Там де не зручно, воно, на жаль, не знаходить відгуку”, – зазначив Пристайко.

“Якщо ситуація не буде змінюватись, вона зайде в глухий кут”, – сказав міністр.

Він визнав, що “вони (Мінську угоди) дійсно нереальні. Хоча б тому, що в них є просто термінологічні і хронологічні недоліки. Наприклад, дати, які вже давним-давно минули”.

“Можна розглядати адаптацію як мінімально необхідну. Умовно кажучи, поміняти дати. Можлива й зміна певної конфігурації Мінських домовленостей. Але, на сьогодні, ні в Україні, ні в Росії, ні у світовій спільноті немає готовності до повного перегляду Мінських домовленостей”, – констатував Вадим Пристайко.

Як відомо, 14 грудня Вадим Пристайко заявив, що Київ може повернутися до ідеї введення контингенту ООН на тимчасово окуповані території Донбасу, якщо керівництво України визнає, що врегулювання на базі Мінських угод не приносить результатів. За словами міністра, він готовий дати відповідну рекомендацію президенту Володимиру Зеленському.
Кремль відреагував на слова Пристайка про миротворців ООН негативно.

Читайте також:
Пристайко анонсував нове “всеосяжне” перемир’я з 21 грудня

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна