Команда Романа Зозулі відмовилася продовжувати матч через цькування українця іспанськими фанами

доповнено

Матч іспанської сегунди “Райо Вальєкано” – “Альбасете” на “Естадіо де Вальєкас” у Мадриді було припинено через постійні хейтерські випади та погрози вболівальників команди-господарки на адресу українського форварда гостей Романа Зозулі.

Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на пряму трансляцію гри, що відбувалася ввечері в неділю, 15 грудня.

Вболівальники “Райо Вальєкано” відомі ультралівими поглядами та проросійською позицією. Свого часу вони не дозволили Зозулі виступати за їхню команду, попри підписаний контракт. Футбольні фани з мадридського району Вальєкас вважають Зозулю “нацистом” за те, що він допомагає українським військовим.

Напередодні матчу 20-го туру другого за рівнем іспанського дивізіону була інтрига, чи вийде Роман Зозуля на гру проти клубу, який його послідовно паплюжить. Українець – один із лідерів “Альбасете” – вийшов на поле в стартовому складі. Стадіон був переповнений і “заведений”, нервова атмосфера передалася і футболістам, які влаштовували постійні сутички.

Протягом усього першого тайму з фан-сектора “Райо Вальєкано” лунали образи, гучні нецензурні скандування на адресу українця (“Зозуля, ти *** нацист”), демонстрували образливі жести, коли Роман наближався до їхньої трибуни, лайливі банери. Оператор телетрансляції раз по раз показував його обличчя крупним планом.

Роман Зозуля в матчі “Райо Вальєкано” – “Альбасете”. Фото: Marca

Арбітр Антоніо Лопес Тока тимчасово призупиняв гру, роблячи попередження вболівальникам “Райо”.

За рахунку 0:0 після першого тайму команда “Альбасете” відмовилася продовжувати гру. Таке рішення підтримало її керівництво.

“Рішення ухвалене єдиною метою – захистити цінності спорту, який ми любимо, і цінності нашого змагання”, – заявили у клубі.

Після майже 40 хвилин очікування арбітр Лопес показав, що другий тайм не буде зіграно.

У коментарях в соцмережі Роман Зозуля подякував українським уболівальникам за підтримку.

ДОПОВНЕНО. LaLiga висловила згоду з рішенням арбітра припинити матч.

“Ми продовжуємо працювати над викоріненням насильства, расизму та ксенофобії на професійних футбольних стадіонах Іспанії”, – оголосили в організації.

Президент “Райо” Рауль Преса заявив, що Роман Зозуля “людина і заслуговує на повагу”, він “обійняв його”. За словами Преси, винні в проявах ненависті мають бути покарані, але це тільки “деякі вболівальники”.

“У “Райо Вальєкано” ви маєте право грати по всьому світу незалежно від раси та ідеології”, – сказав керівник клубу, висловивши побажання, щоб матч було дограно.

Натомість фан-рух клубу підтвердив свою позицію, заявивши: “Не расизм, не ксенофобія, не безпорядки. Уперше гра в Іспанії була зупинена через те, що сказали правду: Зозуля нацист”.

Читайте також:
#ЗозулюВЗбірну. Ультрас вимагають викликати в національну команду форварда Романа Зозулю. ВІДЕО

Todos somos Zozulia. Футболісти “Бетіса” стали на захист оббріханого Романа Зозулі




Як повідомляла “Новинарня“, взимку 2017 року форвард збірної України Роман Зозуля не зміг перейти на правах оренди з севільського “Бетіса” в інший іспанський клуб – “Райо Вальєкано” (Мадрид), через конфлікт з його ультрас. Уже після підписання угоди з ФК фанати мадридської команди ультралівого спрямування звинуватили Зозулю в неонацизмі – через те, що він носить футболку з тризубом і фінансово допомагає Збройним силам України.

Через те, що трансферне вікно закрилося, а Зозуля за пів року формально здійснив уже три трансфери, гравець збірної України до літа залишився без клубу і тренувася з “Бетісом” у Севільї.

Футбольна влада зрештою пішла йому назустріч і дозволила перейти в чемпіонат, де ще було відкрите трансферне вікно. Однак з огляду на попередні політичні скандали від угоди з Романом відмовилися два клуби у Швеції.

Про долю Зозулі в Іспанії президент України Петро Порошенко вів переговори із прем’єр-міністром Іспанії Маріано Рахоєм.

Зрештою 2017 року Роман Зозуля підписав контракт із командою другого іспанського дивізіону “Альбасете” та став одним із її лідерів. Коли українець продовжив контракт з “Альбасете”, неадекватні фанати “Райо Вальєкано” назвали це “тріумфом нацизму”.

Роман Зозуля (1989 р.н.) – уродженець Києва, колишній гравець збірної України, найбільше відомий виступами за ФК “Дніпро”.

Читайте також:
Український футболіст Зозуля подасть до суду на іспанського політика, який назвав його “неонацистом”

Консульство України в Мюнхені вимагає вибачень від фанів “Баварії”,
які назвали Зозулю нацистом

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна