Польська опозиція назвала кандидата на вибори президента: Кідава-Блонська

 

Провідна польська опозиційна партія “Громадянська платформа” визначила свого кандидата в президенти. Ним стала заступниця маршала (спікера) Сейму Польщі Малгожата Кідава-Блонська.

Як повідомила “Газета виборча”, на форумі “ГП”, який відбувся у Варшаві в суботу, 14 грудня, Кідава-Блонська отримала 345 голосів (загалом голосували 470 делегатів – представники місцевих партійних структур, а також депутати Сейму і Європарламенту від “Платформи” та партійні сенатори).

“Я виграла в Качиньського у Варшаві [на парламентських виборах], я виграю в Дуди [на виборах президента]. У нас енергія, ми знаємо, чого хочемо. Поляки більше не соромитимуться президента. Запрошую вас до перемоги”, – сказала Кідава-Блоньська у короткій промові після оголошення результатів.

“Я буду президентом усіх поляків”, – заявила 62-річна політик-центрист.

Малгожата Марія Кідава-Блонська, уроджена Грабська — польський політик, соціолог, кінопродюсер.
Народилася 1957 року у Варшаві в професорській родині.
Прапраонучка президента Республіки Польща Станіслава Войцеховського (1922-1926) та прем’єр-міністра Владислава Грабського (1923-1925). Дружина кінорежисера Яна Кідава-Блонського.
Уперше до Сейму була обрана 2005 року у 19-му варшавському окрузі як кандидат від списку “Громадянської платформи”. Обіймала пост маршала Сейму у червні-листопаді 2015 року. Надалі – заступник маршала.
Протягом кар’єри Кідава-Блонська була також радником, прессекретарем двох прем’єр-міністрів (Дональда Туска і Єви Копач), заступником голови клубу “Громадянської платформи”.

Як очікується, наступні вибори президента Польщі відбудуться в середині 2020 року (дата ще не визначена).

Результати листопадових соціологічних опитувань показують, що чинний президент Польщі Анджей Дуда в другому турі президентських виборів переміг би будь-кого з провідних опозиційних кандидатів. Так, опитування Pollster для Super Express засвідчило: якби Анджей Дуда та Малгожата Кідава-Блоньська зустрілися у другому турі президентської гонки, Дуда міг би отримати 45% голосів, а висуванка “ГО” – 37%.

Читайте також:
Україна дозволила Польщі пошукові роботи та очікує кроків у відповідь щодо пам’ятників, – ОП

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна