“Він там не один такий”. Як ветерани ходили в МОУ звільняти скандального Ноздрачова

 

Активісти Руху ветеранів України у п’ятницю, 13 грудня, провели акцію біля будівлі Міністерства оборони України на Повітрофлотському проспекті в Києві, вимагаючи звільнення або пониження в посаді начальника Управління цивільно-військового співробітництва ЗСУ Олексія Ноздрачова.

Це сталося наступного дня після того, як полковник Ноздрачов – головний СІМІС українського війська – виступив на “круглому столі” із заявами про “швидку реінтеграцію” українських воїнів із російськими військовими та бойовиками “ДНР/ЛНР”, а також із закидами на адресу ветеранів із “праворадикальних течій”.

На акції була присутня журналістка “Новинарні“.

“Ми тут для того, щоб висловити свою ноту протесту проти висловлювань Ноздрачова, який є керівником цивільно-військового управління в ЗСУ. Ця людина заявила, що в українських і російських військових є спільні “давні традиції” і їм буде легко порозумітися, коли будуть імплементовані всі домовленості. При цьому він сказав, що на заваді можуть стати лише націоналісти-праворадикали”, – розповів голова ГО “Ветеранське братерство”, голова Громадської ради при Мінветеранів Дмитро Шатровський.

Дмитро Шатровський

Шатровський запитав у побратимів, чи хочуть вони бачити на посаді таку людину. У відповідь прозвучали переконані вигуки: “Ні!”

На пікет МОУ вийшло близько ста ветеранів та чинних військових – від механізованих бригад ЗСУ до полку “Азов”, ветераном якого є той самий Шатровський, а також частина цивільних.

Андрій Білецький (другий праворуч) на акції. Фото: Ветеранське братерство

Серед рядових учасників акції був також перший командир “Азову”, нині лідер партії “Національний корпус” Андрій Білецький з однодумцями.

За словами організаторів, акція була скликана менш як за пів дня. На пікеті не було помічено жодного плакату чи якогось перфомансу. Ветерани були налаштовані войовничо.

Під час імпровізованого мітингу під МОУ (Євген Карась – ліворуч, у центрі – голова київського осередку “Нацкорпусу”, ветеран “Азову” Сергій Тамарін)

АТОвець Євген Карась, лідер організації “С14” та руху “Суспільство майбутнього”, розповів, що Рух ветеранів України підготував листа до ГШ і МОУ з викладеною позицією.

“Цю людину треба звільнити з посади. Ця людина не може носити погони офіцера. Ця людина мусить вибачитися публічно, хоча він це вже наче й зробив. Ця людина не може займати військові посади, хіба що чистити в армії картоплю, щоб якась користь була”, – заявив Карась.

Реагуючи на вже викладене в мережі вибачення Ноздрачова, мітингувальники сказали, що головний СІМІС записав це відео лише задля збереження посади.

“Він вибачився за некоректне формулювання. Може, він ще гіршої думки і за це вибачається. Це відвертий сепаратист і диверсант у ЗСУ”, – емоційно заявляв Євген Карась.

Протестувальники також наголосили, що висловлювання Ноздрачова із критикою українських радикалів і кроками назустріч військовим РФ стали приводом для російських інформаційних “помийок”. Ті встигли оперативно написати, що українська армія хоче примиритися з Росією, а в протистоянні винні лише “націоналісти-праворадикали”. Власне, той самий месидж уже віддавна транслює російська пропаганда.

“Це була думка корисного ідіота, який зробив вигідну картинку для Москви”, – констатували ветерани.

Ветерани у своїх виступах під МОУ наголошували: заяви Ноздрачова не є обґрунтованими, оскільки той не брав участі в бойових діях та зовсім не розуміє, що там відбувається.

Протестувальники припустили, що думки про перешкоди від “праворадикалів” та примирення з країною-агресором присутні не лише в Ноздрачова, а і в інших представників міністерства.

“Це ж не сам пан полковник таке придумав, це він десь чув по коридорах. Ми хочемо привернути вашу увагу, що

це лише один гнійничок прострелив. Насправді в цій будівлі 50% офіцерів думають так, як було сказано.

Це дуже велика проблема”, – вважає офіцер СІМІС Олексій Пастернак.

На його думку, “в нас не відбулася реформа гуманітарної політики в армії. Багато чиновників – це колишні радянські офіцери. Вони готові капітулювати, а ми як офіцери хочемо боротися, ми хочемо показати, що наша держава сильна і ми можемо воювати і готові перемагати”, – сказав Пастернак.

Також він зазначив, що військові готові виконувати накази, але вони дуже стурбовані політикою влади та реформуванням ЗСУ.

Офіцер уточнив, що не весь склад Генерального штабу поділяє думки Ноздрачова щодо “спільних військових традицій”, серед них є порядні люди.

Всупереч очікуванням, сам полковник Олексій Ноздрачов на розмову до прохідної МОУ не вийшов.

Генерал Василь Максименко

Натомість до протестувальників підійшов перший заступник начальника Головного управління Військової служби правопорядку ЗСУ генерал-майор Василь Максименко. Він зазначив, що сьогодні полковника Ноздрачова відкликали з відпустки. Було видано наказ на проведення військового розслідування, і на час проведення службового розслідування начальника управління СІМІС (Civil-Military Cooperation) відсторонено з посади. До 20 грудня розслідування має бути завершене.

Генерал Максименко запросив бажаючих до приміщення Міністерства на розмову. Пресу не впустили.

Зустріч тривала близько години.

За словами ветеранів, під час розмови в МОУ Олексій Ноздрачов був присутній. Однак після цієї зустрічі він відмовився виходити на брифінг на вулицю.

За результатами перемовин стало відомо, що буде проведене розслідування щодо того, чи була висловлена особиста думка Ноздрачова, чи вона панує в ширших колах ГШ. Після розслідування прогнозується пониження  або звільнення головного СІМІСа.

Також із боку ветеранів була подана вимога долучити до розслідування контррозвідку СБУ.

Як розповіли ветерани, вони запропонували Ноздрачову написати заяву про звільнення або переведення на іншу посаду просто на місці.

Євген Карась

“Йому навіть дали ручку. Він трусився. Але якщо ця заява була б написана під тиском, він міг би через суд оскаржити рішення”, – розповів Євген Карась.

Насамкінець ветерани оголосили, що будуть стежити за розслідуванням цієї справи і надалі.

Олексій Ноздрачов

Як інформувала “Новинарня“, 12 грудня під час “круглого столу” в агентстві “Укрінформ” у Києві начальник Управління військово-цивільного співробітництва ЗСУ полковник Олександр Ноздрачов заявив, що “українські військові і військові росіяни, які проти нас воювали та продовжують воювати, і навіть ті військові, які є в формуваннях Донецької і Луганської областей, реінтегруються дуже швидко”, бо існує “військова традиція”. Цьому він протиставив незгоду “праворадикальних рухів” та ветеранів із їхнього кола.

У Генштабі ЗСУ заявили, що висловлювання полковника є “оціночними і суб’єктивними”, та заявили про початок службового розслідування.

Увечері 12 грудня Ноздрачов написав два пости в фейсбуці: спершу заявив, що журналісти висмикнули його слова із контексту, а потім, із виступом на відео, визнав, що висловився некоректно, допустив помилку і сказане ним “не відображає те, що він хотів донести”. Полковник приніс вибачення та висловив готовність понести покарання.

автор: Ганна Велігдан, “Новинарня
фото автора

Читайте також:
Мир настане, незважаючи на набридлу політику войовничої меншості, – Сивохо

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.