У Києві презентували книгу спогадів військових капеланів

 

У Києві презентували презентували книгу спогадів військових капеланів – довгоочікуване видання Українського інституту національної пам’яті “Капелани. На службі Богу і Україні”.

Як повідомили у пресслужбі Генерального штабу ЗСУ, до книги увійшли спогади 13 капеланів.

“Це ювілейне 10-те видання, яке видає Український інститут національної пам’яті в рамках усно-історичних проєктів. До цієї книжки увійшли спогади капеланів різних конфесій, які від початку війни і дотепер несуть душпастирське служіння”, – пояснила укладачка збірника, координаторка усноісторичних проєктів Українського інституту національної пам’яті Тетяна Ковтунович.

Спогадами про пережите поділилися герої книги – капелани Омелян Білик, Михайло Бучак, Олександр Вронський, Володимир Гладковський, Дмитро Каран, ігумен Макарій Дядюсь, Дмитро Поворотний, Андрій Полухін, Максим Стрихар, Павло Гончарук, Андрій Зелінський, Сергій Сущенко, Василь Хіміч.

Фото: Генштаб ЗСУ

Їхні розповіді записані з травня 2018 по червень 2019 року в межах проєкту Українського інституту національної пам’яті “Усна історія АТО”.

“Приємно, що і Православна церква України, і Українська греко-католицька церква, і протестантські церкви, і інші релігійні організації беруть активну участь не лише у служінні Богу, а й у служінні нашій Українській державі і безпосередньо у служінні у Збройних силах України. Гортаючи сторінки цієї книги, ми розуміємо, що тут представлено не багато героїв. Більшість капеланів несуть таку ж почесну духовну місію серед військовослужбовців”, – сказав намісник Михайлівського Золотоверхого монастиря архієпископ Агапіт (Гуменюк).

Слова вдячності Українському інституту національної пам’яті за ініціативу створення книги про капеланів висловив заступник керівника Департаменту військового капеланства Патріаршої курії УГКЦ о. Андрій Зелінський.

“Пам’ять — це значно більше, ніж спогад. Пам’ять це і рушійна сила, і мотивація, і механізм побудови нашого з вами майбуття. Дуже важливо, аби ми щоразу, вимовляючи слово “пам’ять”, говорили не лише про те, що відбулося, а й думали і про причини, навіщо нам рухатись далі. Наша перемога має дуже конкретне ім’я — країна нової якості. І наша з вами капеланська роль визначальна. Ми з вами несемо особисту й спільну церковну відповідальність за найважливіше у всьому цьому процесі — за дух українського воїна”, — зазначив отець Андрій.

“Це дійсно визначальна подія в історії становлення та розвитку нашого українського, вітчизняного капеланства. До цього було багато кроків, але один з них був вперед, а два інші – назад. Але війна нам дала поштовх, щоб наше капеланство нарешті народилося. За ці роки у нас було багато таких подій, які свідчать, що капеланство в наші країні прийнято народом”, – сказав секретар Ради душпастирської опіки при Міністерстві оборони України пастор-капелан Всеукраїнського союзу церков євангельських християн-баптистів Василь Хіміч.

Усі свідчення збережені в електронному архіві усної історії Українського інституту національної пам’яті і в майбутньому будуть відкриті для ознайомлення.

Читайте також:
“Пам’ятаймо ціну миру”. Епіфаній закликав протистояти гібридній війні та неправді

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна