“10 грудня війна не закінчиться”: Мендель назвала 3 кроки Зеленського на саміті “Норманді”

 

Війна на Донбасі не закінчиться наступного дня після “нормандського саміту”, проте ця зустріч дає змогу рухатися далі у питанні врегулювання ситуації на Донбасі.

На цьому наголосила речниця президента України Юлія Мендель напередодні саміту в Парижі.

Вона зазначила, що перші три кроки, про які говоритиме Зеленський на зустрічі “нормандської четвірки”, – це терміни і умови повернення полонених українців, справжнє припинення вогню і “виведення чужих військ і бандформувань з території Донбасу”.

“Останнє – умова для проведення виборів на Донбасі. Їх проведення, в рамках виборів по всій території України, може відбутися тільки коли там не буде чужих військ та незаконних збройних формувань”, – наголосила прессекретарка, написала вона в фейсбуці 8 грудня.

“У цій війні вже загинуло 13 тисяч людей! Щоб її зупинити – треба говорити. Пам’ятаєте фразу «Поки говорять дипломати – гармати мовчать»? «Нормандська зустріч» 9 грудня – це можливість змусити гармати замовкнути. Ніщо інше поки не діє”, – заявляє речниця.

За словами Мендель, без “нормандського формату” “немає можливості говорити, а відтак – і можливості зрозуміти, як рухатися далі”.

“Так, 10 грудня війна на Донбасі не закінчиться, це правда. Завищені очікування від «Норманді», як її вже охрестили в народі, можуть принести післясмак розчарування… Коли сьогодні скепсис і страхи виводять людей на мітинги проти вигаданої «капітуляції», давайте остудимо запал і згадаємо, що всі мирні ініціативи Володимира Зеленського супроводжувалися протестними акціями“, – наголосила вона.

У цьому контексті речниця глави держави згадала про будівництво моста у Станиці Луганській, який президент України відкрив на два дні раніше від запланованої дати, про розведення військ, а також повернення в Україну 11 політв’язнів і 24 українських моряків.

Вона підкреслила, що українська делегація летить у Париж із дуже сильною позицією, маючи потужних союзників.

“Ми в складній ситуації, але ми летимо в Париж з дуже сильною позицією. У нас є сильні союзники – Німеччина і Франція, у нас є підтримка на міжнародній арені, серед іншого і від США та Великої Британії. Але найважливіший наш союзник – це український народ, який хоче закінчення війни”, – написала Мендель.

За її словами, Володимир Зеленський їде в Париж захищати інтереси України.

“Президент Зеленський взяв на себе відповідальність припинити війну, розуміючи, що українці найбільше хочуть миру. Саме для цього він прийшов у владу. І він не зрадить свій народ. Згодом ми обов’язково досягнемо миру. І це буде наша спільна перемога”, – наголосила речниця глави держави.

Як відомо, 9 грудня в Парижі відбудеться зустріч у “нормандському форматі” лідерів України, Франції, Німеччини та Росії.

Читайте також:
“Він дуже обережний”: Пристайко розкрив проєкт рішення саміту нормандської четвірки

Віче “Червоні лінії” на Майдані: побажання Зе і кинуті яйця в Порошенка. ФОТОРЕПОРТАЖ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна