Нацбанк спростив умови для кредитування ФОПів у банках

 

Національний банк України запроваджує новий підхід до оцінки кредитного ризику фізичних осіб-підприємців під час ухвалення рішень про видачу їм кредитів.

Про це у п’ятницю, 6 грудня, повідомляє пресслужба установи.

Зокрема, новим підходом передбачено, що кредитний ризик ФОПів банки будуть оцінювати на підставі портфельного підходу.

“На практиці це означатиме, що ключовим фактором оцінки ризиків позичальників буде своєчасність погашення боргу. Так, допоки позичальники не допускатимуть прострочок за своїми зобов’язаннями, надані їм кредити вважатимуться високоякісними”, – повідомили у Нацбанку.

Нова постанова спростить банкам процес видачі кредитів ФОПам та має сприяти розширенню кредитування малого та середнього бізнесу.

“Це один з кроків у потрібному напрямі та логічне продовження роботи з активізації кредитування, яке забезпечить стійке економічне зростання”, – прокоментувала нові зміни заступниця голови Нацбанку Катерина Рожкова.

Нагадаємо, нещодавно програму “Повертайся і залишайсяПовертайся і залишайся” анонсував президент Володимир Зеленський. У її межах з 1 лютого пропонують видавати кредити під:

  • 5% для нового або діючого бізнесу, який створить мінімум 2 робочих місця;

  • 7% для нового або діючого бізнесу, з виручкою до 25 млн грн на рік, який не створює робочих місць. При цьому, за кожне створене робоче місце такі підприємства зможуть зменшити розмір кредитної ставки на 0,5%;

  • 9% для діючого бізнесу з виручкою 25-50 млн грн на рік для розширення власної справи.

Як писала “Новинарня“, прем’єр Гончарук розповів, коли стартує програма кредитів для малого бізнесу під 5%.

Читайте також:

Зеленський просить у МВФ нову кредитну програму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна